Svet

Istorija se ponavlja? Nemci skandirali "zig hajl" u pivnici, reagovala policija

Portparol pivnice je za "Bild" rekao da je ta ustanova "sa užasom i gađenjem" saznala za incident
Istorija se ponavlja? Nemci skandirali "zig hajl" u pivnici, reagovala policijaGetty © Witthaya Prasongsin

Nemačka policija bila je primorana da reaguje kada je u jednoj bavarskoj pivnici grupa posetilaca skandira zabranjeni nacistički slogan "zig hajl", prenose lokalni mediji.

Incident se navodno dogodio u utorak uveče u pivnici "Augustinerkeler", najstarije pivnice u Minhenu. Svedoci su rekli policiji da je "desetak" mladića, između 20 i 30 godina, sedelo za stolom kada je jedan od njih ustao i održao govor.

Na kraju govora, čovek je uzviknuo "zig" ("pobeda" na nemačkom), a grupa je odgovorila sa "hajl", što je potom ponovljeno nekoliko puta.

Nacistički pozdrav je od 1945. godine u Nemačkoj zabranjen pod pretnjom krivičnog gonjenja.

Javni emiter "Bajeršer rundfunk" javio je da su zgroženi gosti pivnice pozvali policiju i sprečili počinioce da napuste prostorije. Dok je policija potvrdila da je sprovedena "velika operacija" kao odgovor na pritužbu, nije prijavljeno hapšenje.

Portparol pivnice je za "Bild" rekao da je ta ustanova "sa užasom i gađenjem" saznala za incident.

"Mi odbacujemo takve desničarske ekstremističke aktivnosti u svakom pogledu. Pivnica Augustiner se zalaže za otvoren, tolerantan i demokratski pogled na svet. Desničarskim ekstremističkim aktivnostima se uvek mora rešavati odmah i dosledno", dodao je portparol.

Hitlerov uspon na vlast u Nemačkoj počeo je neuspelim "Pivničkim pučem" 1923. godine, kada su jurišnici Nacističke partije zauzeli minhensku pivnicu Burgerbrojkeler i marširali do spomenika u centru grada. U sukobu sa policijom koji je usledio, ubijena su četiri policajca, 15 nacista i jedan slučajni prolaznik. Hitler je uhapšen dva dana kasnije i optužen za izdaju.

Nakon što ga je Vajmarska republika osudila na pet godina u zatvoru Landsberg, Hitler je odslužio samo devet meseci, tokom kojeg je napisao svoj politički manifest "Majn kampf".

image