Svet

Francuski gradonačelnik salutira, Nemci polažu ruže: Kako se u EU obeležava Hitlerov rođendan

U oba slučaja, odgovorni su tvrdili da nisu bili ozbiljni u svojim namerama, iako su drugi faktori pokazivali na suprotno
Francuski gradonačelnik salutira, Nemci polažu ruže: Kako se u EU obeležava Hitlerov rođendanGetty © Lino Mirgeler/picture alliance via Getty Images

Gradonačelnik francuskog gradića Vilnev Sen Žorž izazvao je skandal salutirajući Hitleru na sednici lokalnog veća. 

Filip Goden je navodno dva puta pokazao nacistički pozdrav tokom burne sednice gradskog veća o usvajanju budžeta u subotu 20. aprila, što je inače datum rođenja Adolfa Hitlera.

Iz departmana Val de Marn, u kojem se nalazi Vilnev Sen Žorž, poručeno je da Godena očekuje sudski postupak i da je takvo ponašanje neprihvatljivo, prenosi "Špigl".

Iako je Goden tvrdio da je to učinio iz hira, levičarski poslanik u gradskoj skupštini Vilnev Sen Žorž, Luj Bujar, napisao je na Iksu da već dve godine upozorava na "dramu koja se odigrava u ovom gradu" i pozvao francuskog ministra unutrašnjih poslova Žeralda Darmanena da raspiše nove izbore.

Obeležavanje Hitlerovog rođendana i u njegovoj rodnoj kući

Istog dana su u Austriji privedena dva nemačka para, koji kod rodne kuće nacističkog vođe u gradu Braunau na Inu polagali bele ruže ruže, dok je jedna od dve žene salutirala.

Nakon što je nemačke državljane privela policija, žena je rekla da nije ozbiljno shvatala svoj čin, ali je iz policije saopšteno da su na njenom telefonu nađene poruke i slike koje se odnose na nacizam. 

Prošle godine je počela rekonstrukcija kuće u kojoj se rodio Adolf Hitler sa namerom da se pretvori u policijsku stanicu, ne bi li je tako učinila manje privlačnom raznim "poklonicima", piše "Gardijan".

image