Svet

Mafijaško nasilje cveta u regionu u kom počinje samit G7: Jesu li svetski lideri sigurni?

Za razliku od poznatije Koza Nostre na Siciliji, Kamore u Napulju i 'Ndrangete u Kalabriji, koje imaju veliki međunarodni otisak, grupe iz Pulje rade uglavnom u Italiji i na Balkanu
Mafijaško nasilje cveta u regionu u kom počinje samit G7: Jesu li svetski lideri sigurni?Getty © Feng Wei Photography

Otprilike u isto vreme kada je italijanska premijerka Đorđa Meloni najavila da će sastanak lidera G7 biti održan u južnoj italijanskoj regiji Pulji u okviru predsedavanja njene zemlje ekonomskom organizacijom, lokalni istražni organi bavili su se zaustavljanjem tri mafijaške kriminalne grupe za koje se tvrdi da stoje iza porasta nasilja u ovom regionu.

Ove grupe pokazivale su "zabrinjavajuće znake ka stvaranju novih problema", navodi se u polugodišnjem izveštaju italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova objavljenom u januaru 2024.

Sakra Korona Unita

Rasprostranjenost kriminala zabeležena u ovom izveštaju "odražava dinamiku kriminalnih struktura obeleženu ne samo sukobima između suprotstavljenih klanova već i međuklanovskim trvenjima", navodi se u izveštaju.

Grupe su ogranci kriminalne organizacije Sakra Korona Unita, sa središtem oko grada Fođe i sastavljene su od kriminalnih "porodica" koje se grupišu u klanove.

Za razliku od poznatije Koza Nostre na Siciliji, Kamore u Napulju i 'Ndrangete u Kalabriji, koje imaju veliki međunarodni otisak, grupe iz Pulje rade uglavnom u Italiji i na Balkanu, prema DIGOS-u (Divisione Investigazioni Generali e Operazioni Speciali), vodeća italijanska jedinica za borbu protiv terorizma i mafije.

Sa sedištem u priobalnim gradovima Bariju i Brindiziju i oko njih – u suštini upravo tamo gde će se najmoćniji svetski lideri sastati na samitu G7 koji počinje danas i završava se 15. juna, grupe su delovale protiv neprijatelja dnevnim napadima i vršile oružane krađe automobila alarmantnom brzinom, prenosi Si-En-En.

Bilo je nekoliko ubistava iz osvete visokog profila među klanovima poslednjih meseci, prema izveštajima lokalnih medija, a bilo je i nekoliko sakaćenja, uključujući i pucanje u kolena.

To nije sve. U martu je na železničkoj stanici u blizini Barija pronađena napuštena aktovka povezana sa flašama tečnosti i mobilnim telefonom. Od tada se gotovo svakodnevno primaju pretnje bombom.

Bilo je i oružanih racija kriminalnih grupa na vile u blizini mesta održavanja samita – ekskluzivnog odmarališta između Barija i Brindizija – i očiglednog nasilja bandi između tri klana, rekao je za Si-En-En šef lokalne policije Vitorio Pizani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je raspoređivanje vojske kako bi se vratila kontrola nad regionom "za dobrobit zemlje". Izveštaj je doveo do istrage nekoliko lokalnih gradskih veća, od kojih je tri raspustio regionalni guverner zbog infiltracije mafije i upotrebe iznude kako bi kriminalne grupe zadržale kontrolu nad teritorijom.

Italijanske mafijaške grupe poznate su po infiltriranju u legitimne projekte, uključujući građevinske projekte, kojih je bilo mnogo kako bi pripremili prostore za predstojeći samit.

Istraženi su radovi na putu, izgradnja helikopterskih platformi za bezbedno kretanje lidera, pa čak i medija centar, navodi DIGOS. Potpuni izveštaj se očekuje nakon završetka samita, rekao je portparol DIGOS-a za Si-En-En.

Nekoliko dana pre početka G7, lokalne vlasti se suočavaju sa delikatnim izazovom dok nastoje da uravnoteže bezbednost svetskih lidera sa održavanjem lokalnog javnog reda, rekao je prefekt Brindizija Luiđi Karnevale.

"Niko nije mogao da predvidi da će uoči G7, Pulja, u kojoj će se održavati sastanci moćnih svetskih lidera, biti pogođena kriminalnim događajima koji, iako nisu međusobno povezani, čine da upravljanje bezbednošću bude još složenije", rekao je on na televizijskoj konferenciji za novinare.

Pulja se nalazi na četvrtom mestu među italijanskim regionima po broju lokalnih uprava koje su raspuštene zbog infiltracije mafije, sa 26 dekreta izdatih od 1991. godine, od ukupno 326 na nacionalnom nivou, navodi Aviso Publiko, italijansko udruženje koje prati uredbe, prenosi Juronjuz pisanja agencije AP.

To četvrto mesto takođe odgovara statusu četvrtog mesta njene lokalne mafije, Sakra Korona Unita (SCU), u hijerarhiji italijanskih mafijaških klanova.

Sakra Korona je najmlađa i najmanja grupa organizovanog kriminala u zemlji i jedina čije je poreklo zaista poznato: osnovao je u zatvoru ranih 1980-ih Pino Rogoli kao autonomnu alternativu drugim mafijama, sa sedištem u Pulji.

Pulja je takođe poznata i po svojim drevnim maslinama, belim kupastim kućama "trulo" i netaknutim plažama. Samit će se održati u luksuznom letovalištu Borgo Egnacije, turističkom utočištu od 30 privatnih vila sa privatnim bazenima i sadržajima kao što je restoran sa Mišelinovim zvezdicama koji služi za elitu.

Elitno odmaralište sa Mišelinovim restoranom

Od Dejvida i Viktorije Bekam do Madone i Ivanke Tramp, poznate ličnosti dolaze godinama, zahvaljujući garanciji diskrecije koju je dao šef odmarališta Aldo Melpinjano, koji je za Si-En-En rekao da je lokacija idealna za G7.

"To što će se G7 2024. održati u Pulji predstavlja izuzetno priznanje za našu teritoriju i rezultat je profitabilne saradnje javnog i privatnog sektora", rekao je on.

Jake bezbednosne snage

Bezbednosna mašinerija koja će štititi svetske lidere najnaprednijih svetskih ekonomija je dobro uspostavljena, na čelu sa DIGOS-om. Preventivni "radovi na čišćenju" traju skoro godinu dana, a posebna pažnja posvećena je sprečavanju formiranja "mogućih islamskih ćelija spavača" praćenjem dolazaka na aerodrome i morske luke, navodi se u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Oko Borgo Egnazije stvorena je "crvena zona" od 10 kilometara, a dodatnih 30 kilometara je "žuta zona" koja će biti striktno patrolirana kako bi se zaštitilo procenjenih 130 radnih grupa i 21 ministarski sastanak, a tu je obezbeđivanje bezbednosti specijalnih gostiju poput pape Franciska, koji će prisustvovati specijalnom samitu o veštačkoj inteligenciji.

Očekuje se da će se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz Al-Saud pridružiti liderima zemalja G7 – SAD, Nemačke, Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Japana.

Više od 5.000 specijalno obučenih vojnika raspoređeno je u regionu, masivni brodovi za krstarenje su usidreni na obali kako bi pomogli da se delegacije očuvaju, a očekuje se da će američki nosač aviona stići do vikenda i usidriti se kod obale Pulje.

Specijalizovana vojna policija koja radi sa jedinicom za sprovođenje zakona protiv mafije pažljivo prati poznate kriminalne grupe.

"Jasno je da nijedan od ovih događaja neće ni najmanje ugroziti svetske lidere, koji će u ta tri dana biti veoma zaštićeni", rekao je šef policije Pulje.

"Ali neophodno je da se obezbedi isti mir i za oko 10.000 ljudi koji će se te nedelje kretati između Barija i Brindizija (delegacije, novinari, posmatrači) i koji neće uživati zaštitu telohranitelja i službi bezbednosti", dodao je.

Istovremeno, policija mora da obezbedi da zaštiti područja u drugim delovima provincije gde bi se "kriminal mogao uvući", dok je pažnja usmerena na Bari, dodao je on.

image