Svet

Eskalacija? Kakva eskalacija? Upotreba F-16 na ruskoj teritoriji prihvatljiva za šefa NATO-a

Slanje aviona Kijevu ne znači da je Alijansa direktno uključena u sukob, objašnjava Jens Stoltenberg
Eskalacija? Kakva eskalacija? Upotreba F-16 na ruskoj teritoriji prihvatljiva za šefa NATO-a© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ukrajinski napadi na ciljeve u Rusiji uz pomoć aviona F-16 koje je donirao Zapad ne predstavljaju eskalaciju sukoba, niti direktno uvlačenje članica NATO, tvrdi generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

Vašington je navodno dao Kijevu zeleno svetlo da koristi američko oružje na ruskoj teritoriji, a sličan stav imaju i neke druge zapadne zemlje.

Ukrajina ima pravo da se brani, a to uključuje "gađanje legitimnih vojnih ciljeva" na teritoriji Rusije, izjavio je Stoltenberg uoči skupa ministara odbrane NATO-a u Briselu. "Samoodbrana nije eskalacija", dodao je on.

"I mi imamo pravo da pomognemo Ukrajini. Radeći to, NATO saveznici ne postaju strana u sukobu", tvrdi Stoltenberg.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će na svaki napad zapadnim oružjem na ruske ciljeve biti uzvraćeno i dodao da bi Moskva mogla da isporučuje oružje dugog dometa iz sopstvenog arsenala trećim stranama, koje bi ih onda koristile protiv zapadnih vojnih sredstava.

Putin je upozorio da bi takva eskalacija "tante za kukuriku" mogla da dovede do velike katastrofe za sve uključene strane.

Andrej Kartapolov, predsednik komiteta ruske Državne dume za odbranu, rekao je prošle nedelje da će Moskva smatrati sve baze koje Kijev koristi za letove doniranih F-16 kao legitimne vojne mete, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze.

image