Svet

Tramp: Dobar sam sa Putinom, ne volim slabe lidere

Bivši predsednik SAD, koji namerava da ponovo učestvuje na predsedničkim izborima, kaže da je svojevremeno bio oštar prema ruskom lideru i da se borio protiv gradnje "Severnog toka 2", ali da je ostao u dobrim odnosima sa Putinom
Tramp: Dobar sam sa Putinom, ne volim slabe liderewww.globallookpress.com © White House

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je da se slagao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom – iako njihov odnos nije uvek bio blag. Bivši američki predsednik je dodao da mu je lakše da ima posla sa jakim nego sa slabim liderima.

"Rat u Ukrajini se nikada ne bi desio da sam ja bio predsednik. To je sramota. Toliko mrtvih ljudi sa obe strane, toliko gradova, sela i objekata je uništeno. Da sam ja bio predsednik, ne bi se desilo ništa od toga, i nije se desilo za četiri godine mog mandata", rekao je Tramp dodavši da bi, ako ponovo postane predsednik, mogao da povrati poštovanje koje su SAD izgubile.

Tramp je, kako je naveo, bio dobar i sa Vladimirom Zelenskim i sa Vladimirom Putinom sa kojim, kako je rekao u intervjuu za Jutjub kanal "Impaulsiv", i sada ima dobre odnose.

Istovremeno, prema Trampovim rečima, bio je oštar prema ruskom kolegi, a kao primer je naveo to što je sabotirao realizovanje izgradnje gasovoda "Severni tok 2" – najvećeg ruskog projekta. On je dodao taj gasovod je namenjen da snabdeva gasom čitavu Evropu, a naročito Nemačku.

"Pitao sam Nemce: 'Zašto radite to? Mi vas branimo u okviru NATO, a vi planirate da plaćate milijarde dolara mesečno Rusiji? Mi vas branimo, a vi ljudima od kojih vas branimo dajete toliki novac?", rekao je Tramp i pohvalio se da je on sprečavao gradnju "Severnog toka 2" čime Vladimir Putin nije bio zadovoljan.

Međutim, njihov odnos ipak je ostao dobar, dodao je Tramp. "Zanimljivo je što mi je lakše da gradim odnose sa jakima nego sa slabima. Ne slažem se baš najbolje sa slabima", rekao je Tramp.

Sam Putin je u februaru u intervjuu Takeru Karlsonu rekao da je imao dobar odnos sa Trampom. Početkom juna, na sastanku sa inostranim medijima, Putin je poručio da je Rusiji nevažno ko će biti na čelu SAD, budući da neće doći do velikih promena.

"Nikoga u Americi ne zanima Ukrajina, zanima ih da Amerika bude moćna i velika. Ne žele da dozvole uspeh Rusije zato što to vide kao pretnju svojoj hegemoniji", istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Sledeći predsednički izbori u SAD biće održani 5. novembra 2024. godine. Glavni rivali u izbornoj trci su predsednik SAD Džozef Bajden i Donald Tramp.

image