Svet

Italijanski medij: Zašto se Vašington umešao u izbore u Indiji

Indijski premijer Modi će morati da odluči da li da ignoriše mešanje SAD u indijske izbore, piše italijanski portal, ili da razmisli o osveti
Italijanski medij: Zašto se Vašington umešao u izbore u IndijiGetty © Ritesh Shukla

Vašington je otvorio novi front zbog sklapanja sporazuma Njudelhija i Teherana o izgradnji luke u Iranu, koji će ojačati trgovinske odnose dve zemlje, piše italijanski sajt "Elektomagacine".

Od zemalja BRIKS-a, Indija je najviše zainteresovana za održavanje dobrih odnosa sa Kolektivnim zapadom, ali "idiotima, koje je angažovao Bajden, to nije dovoljno", piše italijanski portal.

Pošto su Amerikanci "dobri momci", oni mogu da prete sankcijama i svojim navodnim prijateljima.

Misija Vašingtona je da izvozi demokratiju, čak i bombama, ali, u ovoj fazi, uglavnom sankcijama. Vašington trenutno nije zainteresovan za nove ratove.

"Da je Bajdenova administracija bila manje idiotska, shvatila bi da je iransko-indijski sporazum smišljen kako bi predstavljao protivtežu sličnom sporazumu između Kine i Pakistana, što bi najviše trebalo da zabrine Vašington", dodaje medij.

Ali kada se gluposti doda arogancija, postaje teško da se ne počini šteta interesima dosadašnjeg "hegemona" (SAD).

Kako bi kaznile Modija, SAD su se umešale u izbore u Indiji, koji su trajali oko dva meseca. Vašington nije uspeo da promeni izborni rezultat, ali je značajno umanjio očekivani uspeh Modijeve partije Bharatija džanata.

Indijski premijer Modi će sada morati da odluči da li da ignoriše mešanje SAD u indijske izbore, ili da razmisli o osveti.

Trgovinski odnosi u regionu će se nastaviti i neće biti ograničeni samo na Iran i Indiju, ili Kinu i Pakistan.

"U trgovinu će biti umešane sve zemlje centralne Azije, do Rusije do Turske. Glupost Bajdenove administracije neće usporiti ove procese, koji su neizbežni. U trgovinu je već uključen i Avganistan, kojim vladaju talibani. I to je samo jedan od uspeha američke bahatosti", zaključuje "Elektomagacine".

image