Svet

Opsednuti Kinom i Rusijom: G7 danas odlučuje o sankcijama onima koji pomažu Moskvi

Dok s jedne strane EU govori da će trgovinska politika Pekinga dovesti do "izobličenja na tržištima i opasne hiperprodukcije", s druge ne nameravaju da prekidaju ekonomske veze sa Kinom i da ometaju njen ekonomski razvoj
Opsednuti Kinom i Rusijom: G7 danas odlučuje o sankcijama onima koji pomažu Moskvi© Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

Lideri zemalja G7 na današnjem sastanku u Italiji daće obećanje da će proširiti sankcije tako da utiču na kompanije i banke, uključujući one u Kini, koje navodno pomažu da se zaobiđu ograničenja nametnuta Ruskoj Federaciji, prenosi "Blumberg", pozivajući se na saopštenje.

"G7 će proširiti obim sankcija na kompanije i banke, uključujući kineske, koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije na robu i tehnologije koje se koriste u proizvodnji oružja", navodi se u saopštenju agencije.

Lideri G7 takođe žele da ukažu da će trgovinska politika Pekinga dovesti do "izobličenja na tržištima i opasne hiperprodukcije". Istovremeno, oni ne nameravaju da prekidaju ekonomske veze sa Kinom i da ometaju njen ekonomski razvoj, naglašava "Blumberg".

EU je u utorak saopštila da će od jula uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvezene kineske električne automobile, dok je Peking najavio da će preduzeti mere da zaštiti svoje interese.

Samit G7 počeo je juče, a prvog dana postignut je dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen su poručili da je taj zajam signal za ruskog predsednika Vladimira Putina da ne treba da očekuje da Moskva pobedi u konfliktu u Ukrajini.

Papa prvi put u istoriji na samitu

Na samit u italijansko letovalište Borgo Enjacija helikopterom je stigao i papa Francisko, koga je dočekala italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Ovo će biti prvi put u istoriji da poglavar Rimokatoličke crkve prisustvuje radnom sastanku G7. On će učestvovati na sastanku o veštačkoj inteligenciji (AI), koji će, osim govora o veštačkoj inteligenciji, imati više bilateralnih sastanaka.

Među bilateralnim susretima su i susreti sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Papa će se takođe sastati i sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, premijerom Indije Narendrom Modijem, predsednikom Brazila Luisom Inasiom Lulom da Silvom, predsednikom Alžira Abdelmadžidom Tebunom, kao i generalnom direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalinom Georgijevom.

"Ovo je istorijski dan. To je prvi put da je papa na G7. Ponosna sam da će se to dogoditi pod italijanskim predsedavanjem," izjavila je juče italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Lideri G7 će takođe razgovarati o imigraciji, ključnom pitanju za Meloni, koja teži suzbijanju ilegalnih migracija iz Afrike, a pokrenula je plan razvoja na kontinentu kako bi se pozabavila osnovnim uzrokom odlazaka, navodi Rojters.

Predsednici SAD i Ukrajine Džozef Bajen i Vladimir Zelenski potpisali su desetogodišnji bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine, a Zelenski je potpisao i bilateralni sporazum sa premijerom Japana Fumio Kišidom, o saradnji između Kijeva i Tokija.

Mnogi lideri će napustiti Italiju kasno danas, uključujući Bajdena, a Meloni je poručila da su se već dogovorili oko zaključaka samita, koji će biti usvojeni na kraju dana.

image