Svet

Sastanak G7: Bajden se opet zbunio (VIDEO)

Poslednji u prevelikom nizu predsednikovih gafova Bela kuća je pokušala da opravda rečima da je on zapravo hteo da čestita padobrancu
Sastanak G7: Bajden se opet zbunio (VIDEO)Getty © Photo by Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis via Getty Images

Novi snimak predsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena sa sastanka G7 u Italiji sugeriše da se njegovo mentalno stanje pogoršava. Nakon što se nedavno u Francuskoj tokom proslave Dana D, delovalo je, uneredio u gaće, šef Bele kuće u Italiji je "odlutao" od lidera Grupe 7 koji su aplaudirali padobrancu što se prizemljio pored njih.

Na snimku se vidi kako se Bajden prilično pogubljen i blago nasmejan polako odvaja od ushićene grupe dok ga predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen gleda zbunjeno. A pošto je odlutao u stranu, premijerka Italije Đorđa Meloni mu je prišla, povukla ga i privukla grupi.

Još je čudniji bio izraz njegovog lica, a uspeo je zatim da stavi naočare za sunce. 

Snimak je na mrežama opisan kao "užasavajući" posebno ako se ima u vidu da se Bajden na jesen bori za još jedan mandat lidera SAD, zemlje koja je nuklearna sila i koja otvoreno podržava ukrajinski rat protiv Rusije, te konstantno zaoštrava odnose s Kinom.

U jednom komentaru Bajdenovog "tumaranja u Italiji" na Iksu okačen je i video iz 2022. na kom se senator SAD Čak Šumer rukuje s predsednikom Sjedinjenih Država da bi ovaj to zaboravio već posle "tri sekunde" i ponovo mu pružio ruku.

Poslednji u prevelikom nizu predsednikovih gafova Bela kuća je pokušala da opravda rečima da je on zapravo hteo da čestita padobrancu budući da se na snimku vidi da je podigao palac nagore.

Pored toga što je padao u mnogim prilikama, posebno pri ulasku u avion, pa su mu i "skratili" stepenice, Bajden je često mešao imena evropskih političara, "razgovarao" s pokojnim Fransoa Miteranom i Helmutom Kolom, obraćao se takođe pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj, ali i svom sinu koji je preminuo. Lista ispada je preduga.

Inače, 81-godišnji Bajden je najstariji predsednik u američkoj istoriji.

Pitanja o njegovim godinama su pojačana u februaru kada je specijalni tužilac Robert Hur, koji ga je intervjuisao oko pet sati tokom dva dana u oktobru 2023. u okviru istrage o njegovom rukovanju poverljivim dokumentima, izvestio da je Bajdenovo pamćenje "značajno ograničeno".

image