Svet

Slovenija isporučila Ukrajini oklopnjake iz vremena JNA

Isporučeni tenkovi su nekada pripadali slovenačkoj vojsci i Vojnoj policiji, a pre toga Jugoslovenskoj narodnoj armiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova SR Slovenije
Slovenija isporučila Ukrajini oklopnjake iz vremena JNAGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Slovenija je ove nedelje poslala Ukrajini još jedan bataljon oklopnih vozila M-86 BOV i BVP-ova nasleđenih od bivše JNA, kao i drugu vojnu i materijalnu pomoć, prenosi portal "Balkanska bezbednosna mreža".

Kako prenosi portal, nova tranša slovenačke vojne pomoći Ukrajini, po navodima medija, sastoji se od 20 oklopnih vozila M-86 naoružanih teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, šest BOV-ova u PVO konfiguraciji sa trocevnim topom M55 kalibra 20 milimetara i još tri BVP-a naoružanih kupolom sa topom 20 milimetara.

Osim toga, Slovenija je Ukrajini isporučila i neobjavljen broj dronova i pripadajuće municije za oklopna vozila

Vozila su pripadala slovenačkoj vojsci i Vojnoj policiji, a pre toga Jugoslovenskoj narodnoj armiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova SR Slovenije.

Nakon što su intenzivno korišćena u zemlji i u međunarodnim misijama ta vozila su proglašena neperspektivnim i rashodovana su, odnosno prebačena u rezervu, odakle su sada donirana Ukrajini.

Slovenija je i krajem leta 2022. godine, Ukrajini isporučila 28 modernizovanih tenkova T-55S i 35 BVP M-80A, koje je JNA koristila od sredine 50-ih godina prošlog veka.

Ova oklopna vozila su odmah bila uključena u aktivne mehanizovane brigade ukrajinske vojske i korišćena u borbama.

image