Svet

Turski ministar spoljnih poslova: Putinov mirovni predlog predstavlja "tračak nade"

Fidan je dodao da Ankara veruje u potrebu za potpunim diplomatskim rešenjem sukoba, kao i da je njegova zemlja uvek spremna da prihvati nove pregovore Moskve i Kijeva
Turski ministar spoljnih poslova: Putinov mirovni predlog predstavlja "tračak nade"© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Novi mirovni predlozi za Ukrajinu koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin su tračak nade da bi konferencija u Švajcarskoj mogla biti efikasnija da na njoj učestvuju ruski predstavnici, izjavio je u subotu turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

"Rusija je nedavno iznela nove uslove. Bez obzira na njihov sadržaj, oni su za početak važan korak i tračak nade", rekao je Fidan na otvaranju konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj.

On je dodao da bi ta konferencija "bila više rezultatski orijentisana da su predstavnici Rusije prisutni ovde u sali".

Fidan je dodao da Ankara veruje u potrebu za potpunim diplomatskim rešenjem sukoba, kao i da je njegova zemlja uvek spremna da prihvati nove pregovore Moskve i Kijeva.

Prema njegovim rečima, poslednji pokušaj turskih vlasti da predlože alternativu prekinutom dogovoru o žitu je bio blizu pristanka obe strane.

Ruski predsednik Vladimir Putin u petak je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznavanje statusa Krima, Donjecke i Liganske Narodne Republike i Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, prihvatanje vojne neutralnosti od strane Ukrajine, njenu demilitarizaciju, denacifikaciju i ukidanje antiruskih sankcija.

Ukrajinska strana je odbila inicijativu. Vladimir Zelenski je predlog Moskve nazvao ultimatumom, a njegov savetnik Mihail Podoljak smatrao je da nove ruske inicijative navodno ne sadrže "pravi mirovni predlog".

image