Svet

"Dobro došli, prijatelji iz Rusije": Kubanski predsednik posetio ruske brodove u Havani (VIDEO)

Kubanski lider ukrcao se na rusku fregatu "Admiral Gorškov", koja je stigla u Havanu
"Dobro došli, prijatelji iz Rusije": Kubanski predsednik posetio ruske brodove u Havani (VIDEO)www.globallookpress.com © Manuel Cortina/Keystone Press Agency

Kubanski predsednik Migel Dijaz Kanel posetio je ruske brodove usidrene u luci Havana i pozdravio mornare.

"Danas smo pregledali unutrašnjost fregate 'Admiral Gorškov' i palube podmornice 'Kazanj' - brodova ruske mornarice koje su u zvaničnoj poseti luci Havana. Impresivno i prijatno popodne, čak i pod upornom kišom. Dobrodošli, prijatelji iz Rusije", napisao je Dijaz Kanel na Iksu.

Ruska fregata "Admiral Gorškov" i podmornica na nuklearni pogon "Kazanj" uplovile su u sredu u luku u Havani nakon što su izvele vežbe u Atlantskom okeanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

I SAD i Kuba su saopštile da ruski ratni brodovi ne predstavljaju pretnju po region, a Rusija je takođe okarakterisala dolazak svojih ratnih brodova na Kubu kao rutinski.

Osim njih, u zaliv Gvantanamo uplovila je podmornica američke mornarice, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, "USS Helena", u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv posle vežbi u Atlantskom okeanu.

image