Rusija

"Istisnuti NATO sa Arktika": Čime će biti ojačane ruske raketne krstarice na nuklearni pogon

Teške raketne krstarice na nuklearni pogon projekta 1144 "Orlan", brod "Petar Veliki" i "Admiral Nahimov", biće modernizovane i ojačane posebnim hipersoničnim raketama od koje preza i NATO
"Istisnuti NATO sa Arktika": Čime će biti ojačane ruske raketne krstarice na nuklearni pogonwww.globallookpress.com © MOD Russia

Pre tačno 35 godina, na današnji dan 1989. godine, prvi put je isplovila teška raketna krstarica na nuklearni pogon "Jurij Andropov", posle raspada SSSR-a preimenovana u "Petra Velikog". I više od trideset godina kasnije ovaj brod i dalje je najveći brod ruske Severne flote. 

Teške raketne krstarice na nuklearni pogon projekta 1144 "Orlan", kojem pripada i "Petar Veliki", su sovjetski, odnosno, ruski brodovi koji se smatraju za najveće ratne brodove na svetu, odmah posle nosača aviona. Osim "Petra Velikog", Rusija iz ove serije poseduje i "Admirala Nahimova", čija je modernizacija u toku. 

To su jedini nuklearni brodovi ruske flote sa autonomijom broda 60 dana i sa faktički neograničenom daljinom plovljenja. Mogu da dostignu brzinu od 31 čvora. U stanju su da funkcionišu i na krajnjem severu, u izuzetno hladnim uslovima, te tako obezbeđuju Rusiji vojno prisustvo u Arktičkom regionu. 

Ovo je postalo izuzetno važno zbog potencijala Arktika – njegovih neiskorišćenih prirodnih bogatstava, strateške blizine pojedinih NATO zemalja Rusiji sa severa, i trgovinsko-logističkog potencijala, budući da je prevoz Severnim morskim putem brži od ustaljenog preko Sueckog kanala.

Mnogi stručnjaci se slažu da će se oko ovog regiona tek voditi žestoke borbe. Nakon što su Finska i Švedska ušle u NATO, Alijansa je dodatno proširila svoje kapacitete nadzora nad ruskom Severnom flotom, te povećala obaveštajnu aktivnost u oblasti Barencovog mora. Modernizovane teške krstarice naoružane hipersoničnim raketama postale bi tako ozbiljno sredstvo u rukama Rusije.

"Petar Veliki" i "Admiral Nahimov" već sada su naoružani "do zuba".

Sadrže dvadeset lansera za protivbrodske rakete P-700 "granit", protivvazdušne raketne sisteme "Osa-M", raketni sistem "kinžal" i sisteme "S-300F", zatim protivvazdušni raketno-artiljerijski kompleks "Kortik", top "AK-630", protivpodmorničke raketne torpede "mećava" i "vodopad", raketne bacače i automatski dvocevni mornarički top "AK-130".

Međutim, i ovi ruski super brodovi zastarevaju. "Admiral Nahimov" se stoga sada modernizuje. Očekuje se da će nakon toga postati glavni brod ruske Severne flote, nakon čega će red doći i na "Petra Velikog" i njegovu modernizaciju. 

U planu su, pre svega, unutrašnje promene: nova radio-elektronska oprema, savremeni digitalni komunikacioni i drugi sistemi neophodni za život i opstanak broda. Nuklearni reaktori koji pokreću brod će ostati, ali će biti modernizovani sistemi koji obezbeđuju njihov neometani rad.

Što se tiče naoružanja, i "Admiral Nahimov" i "Petar Veliki" dobiće modernije rakete P-800 "oniks" i "kalibar", umesto protivbrodskih raketa "granit". Nove rakete mogu se koristiti i za napad po kopnenim ciljevima. Pored toga, biće ugrađeni savremeni sistemi PVO "Poliment-Redut" sa dometom gađanja do 150 kilometara.

Upravo su pomenute rakete "oniks" i "cirkon" stručnjaci NATO-a označili kao najozbiljniju pretnju za flotu Alijanse. "Oniksi" lete brzinom koja je dva puta brža od brzine zvuka, dok su "cirkoni" jednostavno neuhvatljivi za postojeće sisteme PVO i sisteme protivraketne odbrane. 

Nakon modernizacije, ruska flota postaće još jača i još veća pretnja za NATO i njihove akcije na Arktiku. 

image