Svet

Drugi dan samita o Ukrajini u Švajcarskoj: Raspravlja se o tri tačke mirovnog plana

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u petak izneo uslove za pregovore, nije pozvao na mirovne pregovore, već "na predaju Ukrajine"
Drugi dan samita o Ukrajini u Švajcarskoj: Raspravlja se o tri tačke mirovnog plana© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

U švajcarskom gradu Birgenštoku nastavlja se mirovni samit o Ukrajini koji je počeo juče. Švajcarska predsednica Viole Amherd izjavila je da od samita očekuje prve konkretne korake ka miru, iako Rusija nije učesnica skupa.

Ona je juče, pred početak samita, precizirala da će samo tri tačke mirovnog plana biti na programu samita: nuklearna bezbednost, bezbednost hrane i humanitarna pitanja - ratni zarobljenici i povratak ukrajinske dece iz Rusije.

Vladimir Zelenski rekao je na samitu da će Ukrajina predstaviti Rusiji konkretne mere za postizanje mirovnog rešenja na drugom mirovnom samitu.

Zelenski je rekao da "Rusija nije zainteresovana za mir" i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi "Kijev independent".

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da ruski predsednik Vladimir Putin, koji je u petak izneo uslove za pregovore, nije pozvao na mirovne pregovore, već, kako je navela, na predaju Ukrajine.

Haris je rekla da će SAD nastaviti da rade na postizanju pravednog i trajnog mira, zasnovanom na principima Povelje Ujedinjenih nacija i volji naroda Ukrajine.

Predsednik Francuske Emanuel Makron naveo je da je rat u Ukrajini globalni problem, dodajući da su ključne teme konferencije oko kojih je važno okupiti sve svetske lidere "bezbednost hrane, nuklearna sigurnost i humanitarne teme".

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je da Putina ne zanima mir i da je pokrenuo diplomatsku kampanju protiv samita u Švajcarskoj.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da "zajednički definiše mapu puta" kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, preneo je ranije Rojters.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a na samitu ne učestvuje ni Kina, koja je istakla da mirovni pregovori nemaju smisla ako u njima ne učestvuju i Rusija i Ukrajina.

image