Svet

Trudo ponovo veliča naciste: Uzviknuo poznati Banderin slogan (VIDEO)

Samo nekoliko prisutnih reagovalo je na nacistički pozdrav kanadskog premijera tokom fotografisanja na takozvanom "mirovnom samitu o Ukrajini", u Švajcarskoj
Trudo ponovo veliča naciste: Uzviknuo poznati Banderin slogan (VIDEO)© Tanjug/Urs Flueeler/Keystone

Kanadski premijer Džastin Trudo uzviknuo je poznati slogan ukrajinskog nacionaliste i nacističkog saučesnika tokom Drugog svetskog rata, Stepana Bandere "Slava Ukrajini", tokom fotografisanja na konferenciji o Ukrajini u Burgenstoku u Švajcarskoj.

Tokom direktnog prenosa, Trudo je snimljen kako uzvikuje "Slava Ukrajini", dok su mu samo neki od prisutnih šefova delegacija, uključujući švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa, odgovorili sa "slava herojima".

Sudeći po reakciji okupljenih, ni Zelenski to nije očekivao od kanadskog lidera.

Međutim, ovo nije prvi put da je kanadski premijer umešan u skandalozno ponašanje vezano za nacizam i nacionalizam.

U septembru prošle godine, lider ukrajinskog režima Vladimir Zelenski, zajedno sa Trudoom i stotinama kanadskih parlamentaraca, aplaudirao je Jaroslavu Hunki, nekadašnjem pripadniku zloglasne SS 1. Galicijske divizije.

Tadašnji predsednik Donjeg doma Kanade Entoni Rot ga je predstavio kao "heroja" Ukrajine i Kanade i "ukrajinsko-kanadskog ratnog veterana Drugog svetskog rata koji se borio za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa".

Nakon što su ovacije izazvale skandal, Rot je morao da podnese ostavku, dok su se premijer Trudo i Predstavnički dom izvinili zbog pozivanja bivšeg saradnika nacista u parlament.

image