Svet

Švajcarska: Irak i Jordan ništa nisu potpisivali – greškom se našli u zajedničkom saopštenju

Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su Irak i Jordan greškom dodati kao potpisnici dokumenta usvojenog nakon konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj i da su insistirali da budu isključeni sa spiska
Švajcarska: Irak i Jordan ništa nisu potpisivali – greškom se našli u zajedničkom saopštenju© Tanjug/Urs Flueeler/Keystone via AP

Irak i Jordan su greškom dodati kao potpisnici zajedničkog dokumenta usvojenog nakon konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, to se desilo zbog "problema u koordicanciji", rekao je zvanični predstavnik švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Valentin Kliva.

"Svaka delegacija koja učestvuje u događaju unapred dobija saopštenje, a zatim, ako se protivi njegovom potpisivanju, mora o tome da obavestiti zemlju domaćina. Irak i Jordan nisu izričito izrazili svoje neslaganje sa ovim tekstom i stoga su dodati", objasnio je Kliva.

Međutim, nastavio je Kliva, obe zemlje su nakon objavljivanja završnog saopštenja tražile da budu uklonjene sa liste potpisnika, što je i urađeno.

"To je bio samo problem u koordinaciji", zaključio je zvanični predstavnik švajcarskog ministarstva i dodao da ni jedna druga delegacija nije imala takav problem.

S obzirom da su Jordan i Irak povukli svoje potpise sa deklaracije konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj, broj država koje su odobrile konačno saopštenje smanjio se na 78.

Kako je ocenio "Blumberg", Vladimir Zelenski nije uspeo da na konferenciji u Švajcarskoj obezbedi širu podršku zemalja Globalnog juga.

Jermenija, Brazil, Indija, Saudijska Arabija, Slovačka, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland, Meksiko, samo su neke od država koje su odbile da potpišu završnu deklaraciju konferencije o Ukrajini u Švajcarskoj. 

Među potpisnicima su i Srbija, Mađarska i Turska, a kako je izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov: "Stav Srbije, Mađarske i Turske na samitu u Švajcarskoj neće pokvariti njihove odnose sa Ruskom Federacijom".

Švajcarska nije Ruskoj Federaciji uputila poziv za učešće na samitu o Ukrajini, a Moskva je saopštila da svakako i ne bi učestvovala. Kremlj je naveo da je traženje opcija za rešavanje ukrajinskog sukoba bez učešća Rusije apsolutno nelogično i uzaludno, a predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje, pred mirovnu konferenciju u Švajcerskoj, izneo uslove pod kojima će Moskva obustaviti vojne operacije u Ukrajini.

image