Svet

Makrona podržava sve manje građana: Zašto Francuzi skreću udesno?

Za Nacionalno okupljanje je spremno da glasa 35 posto ispitanika, drugo mesto zauzima Nacionalni front, sa 26 posto birača, dok je na trećem mestu koalicija predsednika Emanuela Makrona sa 19 odsto glasova, proizlazi iz istraživanja sprovedenog među francuskim biračima
Makrona podržava sve manje građana: Zašto Francuzi skreću udesno?Getty © Nicolas Economou/NurPhoto

Više od trećine stanovnika Francuske, čak 35 odsto, spremno je da glasa na predstojećim izborima za stranku Nacionalno okupljanje lidera francuske desnice Marin le Pen, dok samo 19 odsto podržava vladajuću koaliciju, pokazali su rezultati istraživanja Francuskog instituta za javno mnjenje (Ifop).

Nacionalno okupljanje zauzima vodeću poziciju, čak 35 odsto birača namerava da glasa za njih, dok je predsednička koalicija u teškom položaju, navodi se na zvaničnom sajtu Ifop-a.

Ispitanicima je postavljeno pitanje za koju stranku bi glasali na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 30. jun (drugi krug 7. jul).

Prema rezultatima studije, 35 posto ispitanika je spremno da glasa za Nacionalno okupljanje. Drugo mesto zauzima koalicija koju su oformili levica, socijalisti i ekolozi – Narodni front, sa 26 posto birača. Dok je na trećem mestu koalicija predsednika Emanuela Makrona za koju bi glasalo 19 odsto ispitanika.

Pored toga, još sedam odsto je izrazilo želju da glasa za partiju republikanaca sa kojima je Nacionalno okupljanje ranije zaključilo sporazum.

Istraživanje je sprovedeno onlajn 13. i 14. juna među 1.114 francuskih građana starijih od 18 godina i upisanih u birački spisak.

Od uspeha evroskeptičnog Nacionalnog okupljanja na predstojećim izborima, koje je Makron zakazao pošto je raspustio skupštinu nakon debakla svoje stranke na izborima za poslanike Evropskog parlamenta, zavisiće i uspeh Marin le Pen na predsedničkim izborima 2027. godine.

"Ništa me neće sprečiti da se kandidujem", potvrdila je Le Penova.

image