Svet

Ministarka odbrane Španije: Slanje trupa u Ukrajinu može da dovede do eskalacije

Španija će nastaviti obučavanje ukrajinskih vojnika, s tim da je obuka proširena na još 400 ukrajinskih boraca, rekla je Margarita Robles
Ministarka odbrane Španije: Slanje trupa u Ukrajinu može da dovede do eskalacijeGetty © Alejandro Martinez Velez/Europa Press

Ministarka odbrane Španije Margarita Robles izjavila je da je "kategorički" protiv slanja trupa u Ukrajinu, čak i u svrhu obuke, jer bi to moglo da dovede do eskalacije sukoba, prenela je agencija EFE.

Navodi se da je ministarka istakla da poštuje stav nekih zemalja, poput Francuske, u vezi sa slanjem vojnog osoblja u Ukrajinu, ali da insistira da zemlje saveznice "moraju da budu veoma oprezne kako bi sprečile eskalaciju sukoba".

Ona je dodala da će Španija nastaviti obučavanje ukrajinskih vojnika, kao i da je obuka proširena na još 400 ukrajinskih boraca.

"Španija je u Ukrajinu poslala samo odbrambeno oružje, koje zbog svojih karakteristika ne može da se koristi za napad. Ove nedelje u Ukrajinu će krenuti nova serija oklopnih vozila 'leopard'", navela je Roblesova.

Krajem maja, Vladimir Zelenski i španski premijer Pedro Sančez potpisali su bilateralni bezbednosni sporazum u Madridu.

Ovaj sporazum uključuje, posebno, vojnu i civilnu pomoć, obnovu teritorije zemlje i njeno deminiranje.

Prema sporazumu, Španija će Ukrajini 2024. godine pružiti rekordan paket vojne pomoći vredan oko milijardu evra.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Ruska Federacija probije linije fronta i dobije odgovarajući zahtev iz Kijeva.

Prema njegovim rečima, "mnoge zemlje" su se složile sa pristupom Francuske o mogućem slanju trupa.

image