Svet

Španija ne šalje avione u Ukrajinu: Podržavamo Kijev, ali nemamo F-16

Iako je Madrid organizovao obuke za više od hiljadu ukrajinskih vojnika i jedan broj lekara, nemaju resurse da obuče ukrajinske pilote za upotrebu lovaca F-16
Španija ne šalje avione u Ukrajinu: Podržavamo Kijev, ali nemamo F-16www.globallookpress.com © Barbara Boensch/imageBROKER.com

Španska vlada neće isporučiti lovce F-16 Ukrajini, jer ti borbeni avioni nisu na raspolaganju kraljevstvu, izjavila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles.

"Mi podržavamo Ukrajinu i nastavićemo da je podržavamo, jer verujemo da moramo da ostanemo jedinstven entitet. Ali Španija trenutno nema F-16", kazala je Robles novinarima u Briselu odgovarajući na pitanje o mogućim isporukama F-16 Ukrajini.

Osim toga, Robles je istakla da, iako je Španija obučila više od hiljadu ukrajinskih vojnika i jedan broj lekara, Madrid nema resurse da obuči ukrajinske pilote u upotrebi lovaca F-16.

Prethodno je ministarka odbrane Holandije Kajsa Olongren izjavila da ta zemlja čeka "zeleno svetlo" od Sjedinjenih Država kako bi počela da obučava ukrajinske pilote za upravljanje lovcima F-16.

"Radimo na postavljanju vremenskog okvira za početak obuke ukrajinskih pilota na F-16 i smatramo važnim da počnemo sa obukom što je pre moguće, ali nam je potrebno zeleno svetlo Vašingtona", rekla je Olongren novinarima u Briselu.

Španski premijer Pedro Sančez je ranije rekao da je od početka sukoba u Ukrajini vlada njegove zemlje izdvojila više od 300 miliona evra za vojnu pomoć Kijevu. Takođe, tokom posete Ukrajini, obavezao se da će u Kijev poslati deset tenkova "leopard", od kojih je šest već stiglo, a četiri su u završnoj fazi pripreme pre slanja.

Ministarstvo odbrane Španije je u decembru 2022. izvestilo da je, preko Poljske u Ukrajinu, izvršeno više od 40 isporuka, uključujući vojnu opremu, medicinsku opremu, generatore različitih kapaciteta, laka terenska vozila, vozila hitne pomoći i humanitarnu pomoć.

Takođe, španska vlada je početkom novembra saopštila da je Ukrajini poslala protivraketne i protivvazdušne sisteme, uključujući šest lansera "havk" i protivvazdušni sistem "aspide".

image
VV inauguration
banner