Svet

Slovačka imenovala kandidata za komesara u novom sastavu EK

Imenovanje Maroša Šefčoviča za komesara zasnovano na njegovom dugogodišnjem "odličnom profesionalnom dosijeu i neprocenjivom iskustvu", rekao je predsednik Slovačke Peter Pelegrini
Slovačka imenovala kandidata za komesara u novom sastavu EKwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Slovačka će imenovati izvršnog potpredsednika Evropske komisije Maroša Šefčoviča za svog kandidata za komesara u novom sastavu Evropske komisije, izjavio je danas predsednik Slovačke Peter Pelegrini.

"Obavestiću naše evropske partnere na neformalnom sastanku lidera EU da je kandidat Slovačke za našeg narednog komesara EU sadašnji izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič", naveo je Pelegrini na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da je imenovanje Šefčoviča za komesara zasnovano na njegovom dugogodišnjem "odličnom profesionalnom dosijeu i neprocenjivom iskustvu".

Pelegrini je takođe izjavio da se premijer Slovačke Robert Fico "sada oporavlja", a da će "za nekoliko sedmica ili meseci vratiti na funkciju u punom kapacitetu".

Šefčović je dugogodišnji član Evropske komisije, a trenutno obavlja funkciju izvršnog potpredsednika EK i komesara za Zeleni plan.

Lideri EU sastaju se večeras na neformalnom sastanku u Briselu tokom kojeg bi trebalo da razgovaraju o raspodeli funkcija u evropskim institucijama, nakon izbora za Evropski parlament, koji su održani od 6. do 9. juna .

image