Svet

To je bila greška: Slovačka najavljuje mere zbog predaje 13 aviona Kijevu

Stručna analiza na koju se bivši ministar odbrane Slovačke pozivao prilikom donošenja odluke o avionima MiG-29 ne postoji, te je njegova odluka nezakonita, tvrdi slovački državni sekretar pri MO
To je bila greška: Slovačka najavljuje mere zbog predaje 13 aviona KijevuGetty © Libkos / Contributor

Odluka bivšeg ministra odbrane Slovačke Jaroslava Nađa da Ukrajini preda 13 aviona MiG-29 je nezakonita i stoga će protiv njega biti pokrenute "pravne mere", izjavio je slovački državni sekretar pri Ministarstvu odbrane Igor Meliher. 

"Lovci MiG-29 poslati su u Ukrajinu nezakonito. Spremam se da preduzmem zakonske mere protiv bivšeg ministra odbrane Jaroslava Nađa", napisao je Meliher na Fejsbuku. 

"Danas se ispostavilo da nema nikakvih zvaničnih materijala Ministarstva odbrane, koji bi bivšem ministru dali za pravo da se odluči za taj korak. Kao državni službenik ja sam u obavezi da ispravim greške i to je jedna od njih", objasnio je državni sekretar.

Avioni MiG-29 predati su Ukrajini kao poklon u martu i aprilu prošle godine.

Prilikom objave odluke da će Bratislava odgovoriti na molbu ukrajinskog predsednika da se Kijevu obezbede ovi lovci, tadašnji vršilac dužnosti premijera Slovačke Eduard Heger objasnio je da je "glavni vojni cilj ovakve pomoći da se pomogne Ukrajini da bude u stanju da odbrani ne samo sebe, već i celu Evropu". 

image