Svet

Slovačka šalje Ukrajini MiG-29: Moramo da ispunimo šta smo obećali

Bratislava će postati druga NATO zemlja koja je odlučila da usliši molbu Kijeva i Ukrajini pošalje dugo tražene borbene avione
Slovačka šalje Ukrajini MiG-29: Moramo da ispunimo šta smo obećaliwww.globallookpress.com © Ernest Doroszuk

Vlada Slovačke danas je donela odluku da Ukrajini pošalje borbene avione MiG-29, rekao je vršilac dužnosti premijera te zemlje Eduard Heger.

"Vlada je donela odluku i jednoglasno odobrila međunarodni sporazum o tome da se Ukrajini poklone MiG-29 i PVO sistemi kub", izjavio je on.

Sa odlukom su, kako je dodao, upoznati i predsednik Slovačke i predsednik skupštine te zemlje.

Ubrzo nakon toga, Heger je na Tviteru precizirao da će Kijev od Bratislave dobiti 13 aviona MiG-29, što je nazvao odgovorom na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog od 9. februara da se Ukrajini obezbede dodatni borbeni avioni.

"Moramo da ispunimo ono što smo obećali. Kada je Zelenski zatražio još oružja, uključujući i borbene avione, rekao sam da ćemo se potruditi da to ostvarimo. Drago mi je da i drugi rade to isto", napisao je ovaj slovački političar, a zatim dodao da "je glavni vojni cilj ovakve pomoći da se pomogne Ukrajini da bude u stanju da odbrani ne samo sebe, već i celu Evropu". 

U međuvremenu, Rojters prenosi da najveći broj slovačkih MiG-29 prošle godine nije bio u operativnom stanju. 

Odluka Bratislave, podsetimo, usledila je svega dan nakon što se na isti potez odlučila Varšava. Poljska je juče saopštila da će u narednih nekoliko dana u Kijev stići četiri MiGa-29. Ovim će Slovačka postati druga NATO zemlja koja je odlučila da Ukrajini pošalje dugo tražene borbene avione.

Ostale zemlje za sada se nisu odlučile na ovaj korak, bojeći se da bi to dovelo do eskalacije sukoba sa Moskvom.

image