Svet

I Ruanda povukla potpis sa zajedničkog saopštenja švajcarske "mirovne konferencije"

Od 92 države učesnice na švajcarskom skupu, na koji Rusija nije pozvana, završno saopštenje je potpisalo njih 77, među kojima i Srbija, Mađarska i Turska
I Ruanda povukla potpis sa zajedničkog saopštenja švajcarske "mirovne konferencije"Getty © Photo by Sedat Suna/Getty Images

Organizatori ukrajinske "mirovne konferencije" održane u Švajcarskoj skinuli su potpis Ruande sa završnog saopštenja, dan nakon što su Jordan i Irak tražili isto, navedeno je u saopštenju objavljenom na veb-stranici Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

Naime, sve države koje su učestvovale na konferenciji potpisane su u završnom dokumentu, pa su naknadno morale da traže da ih izbrišu, pojasnio je portparol pomenutog ministarstva Valentin Kliva.

"Svaka delegacija koja učestvuje na događaju unapred dobija saopštenje i onda, ako se protivi potpisivanju, mora o tome da obavestiti zemlju domaćina. Irak i Jordan su dodati  jer se nisu eksplicitno usprotivili, a pošto je saopštenje objavljeno, tražili su da povuku potpise, što je i učinjeno. To je bio samo problem koordinacije", rekao je Kliva za "Sputnjik". 

Uprkos tome što je bio na listi kada je objavljena u nedelju, potpis Ruande je takođe skinut između 7 i 13 časova u ponedeljak, prema arhiviranim verzijama veb-stranice švajcarskog ministarstva spoljnih poslova.

Dakle, od 92 države učesnice na švajcarskom skupu, na koji Rusija nije pozvana, završno saopštenje je potpisalo njih 77, među kojima i Srbija, Mađarska i Turska, a kako je izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, "stav Srbije, Mađarske i Turske na samitu u Švajcarskoj neće pokvariti njihove odnose s Ruskom Federacijom".

U zajedničkom saopštenju potpisnici pozivaju na vraćanje kontrole nad nuklearnim elektranama i postrojenjima Ukrajini, besplatno i bezbedno kretanje komercijalnih brodova i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, oslobađanje svih ratnih zarobljenika sa obe strane, kao i na vraćanje sve "deportovane i ilegalno raseljene dece" i drugih "nezakonito zatočenih" civila u Ukrajinu.

image