Svet

SAD namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota za F-16, Kijev ljut

Poslanica Rade Aleksandra Ustinova je argumente SAD da je loš engleski ukrajinskih pilota za odlaganje obuke ocenila kao političkom odlukom
SAD namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota za F-16, Kijev ljut© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Sjedinjene Američke Države traže izgovore zbog neuspeha da obuče dovoljan broj ukrajinskih pilota borbenih aviona F-16, izjavila je poslanica Rade Aleksandra Ustinova.

Zastoj znači da će Ukrajina do kraja godine verovatno imati samo 20 pilota koji su u potpunosti obučeni da lete na F-16, dodala je.

"Imaćemo manje obučenih pilota nego borbenih aviona", precizirala je ona.

Kašnjenje u obuci pilota najverovatnije je bilo motivisano strahom Vašingtona od Moskve da bi prisustvo američkih F-16 u akciji u Ukrajini okarakterisala kao učešće NATO u sukobu, piše "Tajms".

Vašington se pravdao Kijevu da su druge države prioriteti kada je reč o obuci pilota i da ne mogu da  prekrše svoje obaveze prema njima, preneo je prošle nedelje "Politiko". Zvaničnik američkog ministarstva odbrane reko je da se ukrajinski piloti muče sa znanjem engleskog jezika, kao i sa programom letenja. Ustinova je takve tvrdnje opisala kao smešne.

"Ovo nisu argumenti, to su izgovori i oni ih stalno izmišljaju, iznova i iznova. Potpuno politička odluka", rekla je ona.

Belgija, Danska, Holandija i Norveška su se obavezale da će prebaciti više od 60 F-16 u Ukrajinu.

Očekuje se da će prvi avioni stići kasnije ove godine, ali je nejasno kada će započeti borbene misije.

Međutim, Ustinova je rekla da se do sada samo osam ukrajinskih pilota obučava u Tusonu, u Arizoni, dok je još dvanaest na obuci u vazduhoplovnoj bazi u Danskoj. Program obuke u Rumuniji tek treba da počne.

Ustinova je rekla da je Kijev tražio od Vašingtona da obezbedi još najmanje deset mesta u programima obuke, ali je taj zahtev odbijen.

Uprkos neprestanim zahtevima Kijeva, Vašington je prvobitno odbio da dozvoli slanje aviona u Ukrajinu iz straha da bi to moglo da uvuče NATO u direktan sukob sa Rusijom. Američki predsednik Bajden je na kraju dao dozvolu za njihovo raspoređivanje. Ukrajina je rekla da će neki od aviona biti zadržani u bazama u zemljama NATO-a kako bi se osiguralo da ne budu meta Rusije.

Govoreći na mirovnom samitu u Švajcarskoj, vođa kijevskog režima Vladimir Zelenski je rekao da zapadna vojna pomoć i dalje sporo stiže, čak i nakon što je američki Kongres odobrio novi paket pomoći Kijevu od 61 milijardu dolara.

"Da li je dovoljno za pobedu? Ne. Da li je kasno? Da"“, rekao je on.

Ustinova je rekla da Ukrajinci ne shvataju zašto je Zapad spor u snabdevanju Kijeva oružjem.

"Sve što smo tražili, zapravo smo dobili, ali šest meseci kasnije", rekla je ona i dodala da su imali F-16 za kontraofanzivu 2023. godine, "to bi bila potpuno druga priča".

"Tajms" podseća na slučaj iz avgusta prošle godine kada su dva ukrajinska borbena aviona L-39 sudarila iznad Žitomirske oblasti zapadno od Kijeva, što je rezultiralo smrću tri pilota.

Jedan od njih - Andrej "Đus" Pilščikov - bio je istaknuta ličnost u kampanji Kijeva da obezbedi isporuku borbenih aviona F-16 od Zapada. SAD i njihovi saveznici su se obavezali da će obučiti ukrajinske pilote kako da koriste avion američke proizvodnje pre obećanog transfera.

"Ne možete ni da zamislite koliko je želeo da leti na F-16", rekao je Jurij Ihnat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

image