Svet

Poslovni krugovi u Francuskoj udvaraju se Marin Le Pen uplašeni politikom levice

Korporativne lidere više uznemiruje radikalna poreska agenda levičarske alijanse nego neosnovana obećanja krajnje desnice
Poslovni krugovi u Francuskoj udvaraju se Marin Le Pen uplašeni politikom leviceGetty © Marcos del Mazo / Contributor

Francuski korporativni šefovi utrkuju se da izgrade kontakte sa liderkom krajnje desnice Marin Le Pen nakon što ih je od levičara odbila njihova radikalna agenda vezana za poreze i potrošnju.

Četvorica visokih rukovodilaca i bankara rekli su za "Fajnenšel tajms" da bi levica - za koju ankete pokazuju da je najjači blok koji se takmiči sa Le Penovom na predstojećim izborima - bila još gora za poslovanje od planova za smanjenje poreza i borbu protiv imigracije Nacionalnog okupljanja.

"Ekonomska politika Nacionalnog okupljanja je prazna priča", rekao je jedan korporativni lider o stranci Marin Le Pen koja vodi ispred drugih grupa na predstojećim izborima. Sa druge strane, kaže poslovni čovek, "malo je verovatno da će levica razvodniti svoju tvrdolinijašku antikapitalističku agendu".

"Da ste mi pre dve nedelje rekli da će poslovni svet navijati za desnicu i računati da će Makron biti bivši, ne bih vam poverovao", dodao je drugi poslovni lider.

Treći je rekao da je izbor između levice i desnice kao izbor između "kuge i kolere".

Desnica želi radikalni prekid sa Makronovom ekonomskom politikom naklonjenom poslovnim ljudima. Predsednik je smanjio poreze korporacijama, olakšao kompanijama otpuštanje radnika i privukao strane kompanije da investiraju u Francuskoj. Nezaposlenost je opala, a recesija nije nastupila kao drugde u Evropi.

Ali njegova vlada je takođe značajno proširila javno zaduživanje tokom pandemije kovida i energetskog šoka povezanog sa sukobom u Ukrajini.

Stranka Marin Le Pen obećava je da će ukinuti Makronovu penzionu reformu, smanjiti porez na dodatu vrednost na energente i gorivo, dati francuskim kompanijama prednost u javnim nabavkama...

image