Svet

Francusko Nacionalno okupljanje uklonilo dokument u kome se zahteva približavanje Rusiji

Obrisani su i dokumenti u kojima se traži izlazak iz NATO-a
Francusko Nacionalno okupljanje uklonilo dokument u kome se zahteva približavanje RusijiGetty © Sylvain Lefevre

Uoči vanrednih izbora u Francuskoj, stranka desnice Nacionalno okupljanje uklonila je dokument sa svoje veb-stranice u kome se zahtevalo produbljivanje diplomatskih veza sa Rusijom, obustavljanje zajedničkih vojnih projekata sa Nemačkom i napuštanje integrisane vojne komande NATO-a, izveštava "Politiko".

Nacionalno okupljanje se sprema za uspeh na izborima za parlament, što bi mu moglo omogućiti da obrazuje vladu.

Obrisani dokument je deo predsedničke kampanje Marin Le Pen iz 2022. godine.

U dokumentu je Nacionalno okupljanje zagovaralo udaljavanje Pariza od Vašingtona i približavanje Moskvi. Napominjući da se Vašington "ne ponaša uvek kao saveznik Francuske", program Le Penove iz 2022. godine predlagao je "sklapanje saveza sa Rusijom po određenim pitanjima", kao što su evropska bezbednost ili borba protiv terorizma.

Takođe, u povučenom dokumentu se zahtevalo da Francuska odmah napusti integrisanu vojnu komandu NATO-a i da se obustave zajednički vojni programi sa Nemačkom, što uključuje planove za zajednički razvoj tenkova i avione nove generacije, s obzirom na "duboko i nepomirljivo doktrinarno, operativno i industrijsko razilaženje sa Berlinom."

U martu su poslanici Nacionalnog okupljanja bili uzdržani prilikom glasanja o vojnoj pomoći Ukrajini, dok su poslanici levičarske Nepokorene Francuske glasali protiv.

U martu je predsednik Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela izjavio da Francuska, pre nego što napusti integrisanu komandu NATO-a, treba da sačeka kraj rata u Ukrajini.

Ukoliko Nacionalno okupljanje pobedi na parlamentarnim izborima, Bardela bi mogao da postane premijer.

Portparol stranke je izjavio da će Bardela narednih dana izneti svoj program, što uključuje i planove za nacionalnu odbranu.

image