Svet

Najdžel Faraž: Rusija može da ratuje zauvek, Ukrajina će morati da pregovara

Uveli smo sankcije Rusiji, rekao je Faraž, ali oni su se zbližili sa Kinezima, stvarajući protiv nas prilično zabrinjavajući blok
Najdžel Faraž: Rusija može da ratuje zauvek, Ukrajina će morati da pregovaraGetty © Leon Neal

Rusija može da nastavi rat u Ukrajini još dugo vremena, izjavio je lider Reformske britanske partije Najdžel Faraž u intervjuu za "Dejli mejl".

Pre ili kasnije, ove dve države će morati da pregovaraju, dodao je Faraž.

Na pitanje da li njegova stranka podržava ideju o nastavku finansiranja Ukrajine, vođa reformista je odgovorio:

"Nastavićemo da im šaljemo novac, ali mislim da obema stranama treba reći da se ratovi završavaju ili pregovorima, ili katastrofom, a ovaj izgleda kao da već traje mnogo godina."

Faraž veruje da će zapadna podrška Kijevu nastaviti da slabi.

"U jednom trenutku mora doći do pregovora između dve zemlje," upozorio je Faraž, "ali ne kažem da će se to uskoro dogoditi".

Lider Reformista misli da bi to moglo da se desi u novembru, ukoliko Donald Tramp pobedi na američkim predsedničkim izborima.

"Rusija može da ratuje zauvek", naglasio je Faraž. "Uveli smo sankcije Rusiji, ali oni su se, naravno, približili Kinezima, stvarajući protiv nas prilično zabrinjavajući blok."

Faraž kaže da su pregovori sa Moskvom neizbežni, što je u suprotnosti sa stavom Torijevaca.

Britanski političar je priznao da bi ovaj sukob mogao da se završi bez vojnog poraza Rusije. Ranije su bivši premijeri Boris Džonson i Liz Trus tvrdili da će Rusija biti poražena u sukobu sa Kijevom.

Ukrajina je protiv mirovnih pregovora, smatra on, jer Kijev uveren da uz zapadnu vojnu pomoć može da pobedi ruske snage.

Pregovori će verovatno dovesti do podele zemlje, zaključio je Faraž, pri čemu bi Rusija mogla da zadrži teritorije u istočnoj Ukrajini, uključujući poluostrvo Krim.

image