Svet

Faraž: Tramp toliko mrzi EU da naspram njega izgledam kao evrofil

U govoru na Nacionalnoj konzervativnoj konvenciji u Briselu britanski političar je izneo i svoje predviđanje da će se bivši predsednik SAD vratiti u Belu kuću
Faraž: Tramp toliko mrzi EU da naspram njega izgledam kao evrofil© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Britanski političar, predvodnik bregzita Najdžel Faraž izjavio je da bivši a možda i budući predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp toliko ne voli Brisel da u poređenju s njim on deluje kao najbolji prijatelj Evropske unije.

"Nikad ne ponavljam ono što Tramp i ja govorimo u četiri oka, ali moram da primetim da ima trenutaka kada Tramp čini da izgledam kao evrofil ako se ima u vidu njegovo mišljenje o briselskim strukturama", rekao je Tramp a preneo portal "Politiko".

U govoru koji je održao na Nacionalnoj konzervativnoj konvenciji u Briselu Faraž je izneo i svoje predviđanje da će se Tramp vratiti u Belu kuću nakon predsedničkih izbora u novembru u SAD, te da će to "biti sjajno".

Poznate su Trampove reči – koje je pominjao kada se prvi put kandidovao za predsednika Amerike – da je Brisel nalik "paklenoj rupi".

Faraž, za kojeg se šuška da razmišlja o povratku na ostrvsku političku scenu, u govoru je pozvao preostale članice Evropske unije da napuste blok budući da je antidemokratski i da ga je nemoguće reformisati. Takođe, ocenio je da su Sud pravde Evropske unije i Evropski sud za ljudska prava ispolitizovane institucije.

Inače, pomenuto briselsko dvodnevno okupljanje je, po nalogu tamošnjeg gradonačelnika, zabranila policija, koja se okupila na ulazu u zgradu dok je Faraž govorio unutra i sprečavala ljude da uđu na događaj.

Predviđeno je da se konferencija nastavi u sredu, 17. aprila, a trebalo bi da govore i ministarka unutrašnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Suela Braverman, kao i premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban se oglasio ovim povodom, navodeći na Fejsbuku da je "Brisel upravo promenio brzinu – ako se neko zalaže za mir, jednostavno mu zabrane pristup", dodajući da se 9. juna mora reći "ne ratu", aludirajući na izbore za Evropski parlament.

image