Svet

Komunistička partija Vijetnama: Poseta Putina je bitan događaj

Poseta predsednika Putina Vijetnamu ubrzo nakon izbora u Rusiji pokazuje da on visoko ceni naš potencijal, ali i Komunističku partiju Vijetnama i njenog generalnog sekretara, poručuju iz Hanoja
Komunistička partija Vijetnama: Poseta Putina je bitan događajGetty © SOPA Images / Contributor

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Vijetnamu i to ubrzo nakon još jedne pobede na predsedničkim izborima ukazuje da Rusija i njen lider visoko cene potencijal i prestiž ove zemlje, rekao je za vijetnamsku agenciju VNA sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije te zemlje Le Hoaj Ćung.

"Ovo takođe pokazuje poštovanje ruskog lidera prema rukovodstvu Komunističke partije Vijetnama i generalnom sekretaru Ngujenu Fu Trongu, koji je znatno doprineo razvoju bilateralnih odnosa", dodao je Ćung. 

"S obzirom na tradicionalno prijateljstvo dve zemlje, snažnu podršku, koju ovom prijateljstvu pružaju naši narodi i dosadašnjim postignućima, poseta predsednika Putina je važan događaj za razvoj bilateralnih odnosa, iskorišćavanje potencijala i prednosti obe strane i utvrđivanje novih oblasti saradnje kako bi obe zemlje realizovale svoje interese i postigle zajedničke ciljeve", poručuju danas iz Komunističke partije Vijetnama. 

Podsetimo, ruski predsednik danas će doputovati u Vijetnam, nakon dvodnevne posete Severnoj Koreji. To će biti prva poseta ovoj zemlji od 2017. godine.

Vijetnam je, inače, davno uspostavio strateško partnerstvo sa Kinom, Rusijom, Indijom, Južnom Korejom, a pre manje od godinu dana i sa SAD, kao i njenim saveznicima – Japanom i Australijom.

Američki "Diplomat" podseća da su za protekle dve godine lideri gotovo svih zemalja koje se u Vijetnamu smatraju za "sveobuhvatne strateške partnere" posetili tu zemlju, osim lidera dve države – Rusije i Indije.

Ipak, poseta predsednika Putina izazvala je nezadovoljstvo na Zapadu, te je tako iz ambasade SAD u Vijetnamu stigla poruka da "nijedna zemlja ne bi trebalo da pruži Putinu platformu za promovisanje agresivnog rata".

Nije isključeno ni da je nezadovoljstvo Amerikanaca izazvano time što Vijetnam nije poslao svog predstavnika na nedavni samit u Švajcarskoj, dok je prošle nedelje ipak poslao zamenika ministra spoljnih poslova na sastanak članica BRIKS-a u Rusiju. Vijetnam, pritom, nije članica BRIKS-a.

image