Svet

Kandidat Nacionalnog okupljanja za premijera Francuske: Podržavam Kijev, ali nema raketa dugog dometa

Bardela je rekao da, ako bude izabran, Ukrajini neće slati rakete dugog dometa ili drugo oružje koje će omogućiti Kijevu da izvede napade duboko po ruskoj teritoriji
Kandidat Nacionalnog okupljanja za premijera Francuske: Podržavam Kijev, ali nema raketa dugog dometawww.globallookpress.com © IMAGO/LIONEL URMAN

Kandidat za premijera Francuske iz partije Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, Žordan Bardela, izjavio je da podržava "pravo Ukrajine da se brani od Rusije", ali da, ako bude izabran, neće dozvoliti slanje francuskih raketa dugog dometa Kijevu. 

On je rekao i da će se, ako postane premijer, pridržavati obaveza Francuske prema NATO-u, preneo je Rojters.

Nacionalno okupljanje vodi u anketama uoči vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 30. jun i 7. jul, a koje je francuski predsednik Emanuel Makron najavio nakon ubedljivog poraza na izborima za Evropski parlament.

"Želim da Ukrajina ima na raspolaganju municiju i opremu koja joj je potrebna da se održi na frontu, ali moja crvena linija se neće promeniti, a to je slanje opreme koja bi mogla da za posledicu ima eskalaciju u istočnoj Evropi", rekao je Bardela novinarima na sajmu oružja u blizini Pariza.

On je naveo da zato, posebno, ne planira da pošalje rakete dugog dometa ili drugo oružje koje će omogućiti Ukrajini da izvede napade duboko po ruskoj teritoriji.

"Moj stav se nije promenio i neće se promeniti", istakao je Bardela.

On je, takođe, rekao da će nastaviti da ispunjava obaveze Francuske prema svojim partnerima, uključujući povećanje potrošnje na odbranu.

"Ne planiram da dovodim u pitanje obaveze Francuske na međunarodnom nivou, jer postoji ulog u pogledu kredibiliteta prema našim evropskim partnerima, kao i prema našim saveznicima u NATO", kazao je on.

Čak i ako bi Nacionalno okupljanje formiralo vladu, Emanuel Makron bi ostao predsednik i vrhovni komandant francuske vojske.

Ustav daje odrđena ovlašćenja i premijeru u sferi odbrane, ali podela ovlašćenja nije jasna.

U tom slučaju, Makron bi izgubio kontrolu nad ekonomskom politikom, bezbednošću, imigracijom i finansijama, što bi uticalo i na donošenje odluka koje se tiču slanja pomoći Ukrajini, jer bi mu za to bila potrebna podrška parlamenta.

image