Svet

Izbori u Britaniji: Torijevcima preti katastrofalan poraz

Konzervativna partija ide ka svom najgorem rezultatu na izborima, pokazuju ankete
Izbori u Britaniji: Torijevcima preti katastrofalan poraz© Tanjug/James Manning/PA via AP

Konzervativnoj partiji Velike Britanije preti istorijski poraz na izborima u julu, čime će biti okončan njihov 14-godišnji mandat u vladi, pokazuju tri velike ankete.

Anketa rađena za "Telegraf" predviđa da će torijevci dobiti samo 53 od 650 mesta u parlamentu. Ne samo da bi ovo bilo najniži nivo za partiju u istoriji, već anketa predviđa i da bi aktuelni lider stranke i premijer Riši Sunak mogao da izgubi svoje mesto u Ričmondu i Nortalertonu, što bi bio udarac bez presedana za aktuelnog lidera.

Anketa rađena za podkast "Njuz ejdžents", pokazala je da bi torijevci mogli da osvoje 155 mesta. Uprkos tome što je ova anketa "najoptimističnija", to je i dalje manje od polovine u parlamentu sa 344 mesta, i manje nego što su imali 1997. godine, kada je Konzervativna partija izgubila od laburista.

U međuvremenu, JuGov predviđa da će torijevci pasti na 108 mesta. Sve tri ankete predviđaju da će Konzervativna partija imati gori ishod od njihovog katastrofalnog rezultata iz 1906. godine, koji je doneo ubedljivu pobedu liberala.

Sve ankete predviđaju da će liberalne demokrate imati najbolje rezultate u poslednjih više godina. JuGov im "daje" 67 mesta, više nego što su ikada imali. Angekta "Njuz ejdžentsa" 49 mesta, a "Telegrafova" 50.

Sva tri istraživanja sugerišu da je lider Laburističke partije ser Kir Starmer na putu da postane sledeći premijer, kao i da će njegova stranka osvojiti više od 400 mesta – što je nadmašilo glasnu pobedu stranke iz 1997.

image