Svet

Japan zabrinut zbog vojne saradnje Rusije i DNRK

Japanske vlasti su takođe kritikovale Putinove tvrdnje da bi trebalo preispitati režim sankcija UN protiv Severne Koreje
Japan zabrinut zbog vojne saradnje Rusije i DNRK© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Japanska vlada danas je izrazila zabrinutost zbog nagoveštaja ruskog predsednika Vladimira Putina da će se saradnja u oblasti vojne tehnologije sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom produbiti.

"Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog Putinovih izjava u vezi njihovog mogućeg uticaja na regionalnu bezbednost u okruženju naše zemlje", izjavio je generalni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši na pres konferenciji, prenela je japanska agencija Kjodo.

Putin je nakon razgovora sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu rekao da "Rusija ne isključuje razvoj vojne i tehničke saradnje" sa DNRK na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu koje je potpisano u sredu, i primetio da taj sporazum takođe predviđa "uzajamnu pomoć u slučaju agresije" na jednu od dve zemlje.

Hajaši je kazao da navodna ruska nabavka severnokorejskog oružja i njegova upotreba u Ukrajini predstavlja "jasno kršenje relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti UN".

Portparol japanske vlade je takođe kritikovao Putinove tvrdnje da bi trebalo preispitati režim sankcija UN protiv Severne Koreje koji je uveden zbog njenih programa razvoja raketnog i nuklearnog naoružanja.

"Takve izjave su potpuno neprihvatljive", rekao je on.

image