Svet

Zemlja slobodnih: Škole u Luizijani moraju da drže Deset zapovesti u učionicama

Usvojen je zakon koji zahteva da tekst bude istaknut u svakoj učionici javnih škola
Zemlja slobodnih: Škole u Luizijani moraju da drže Deset zapovesti u učionicamaGetty © Jorisvo

Luizijana je postala prva američka država koja zahteva da Deset zapovesti bude izloženo u svakoj učionici javnih škola, na osnovu zakona koji je potpisao republikanski guverner Džef Landri.

Zakon nalaže da se u svim javnim učionicama, od vrtića do univerziteta koje finansira država, izloži Deset zapovesti u formi plakata sa "velikim, lako čitljivim fontom".

Kritičari upozoravaju da zakon nije u skladu sa Ustavom i da će uslediti tužbe. Zagovornici kažu da svrha ove mere nije isključivo verska, već da ima istorijski značaj zato što su zapovesti "temeljni dokumenti naše državne i nacionalne vlade".

Deset zapovesti su navodno, bile "istaknuti deo američkog javnog obrazovanja skoro tri veka" i plakati sa ispisanim obavezama vernika moraju biti postavljeni u učionicama do početka 2025.

Zakon takođe "ovlašćuje" – ali ne zahteva – izlaganje Mejflauerskog dogovora, Deklaracije o nezavisnosti i Severozapadne uredbe iz 1787, organizacije novih država i njihovog ulaska u američku federaciju.

Slični zakoni koji zahtevaju da se Deset zapovesti izlažu u učionicama predloženi su i u drugim državama, uključujući Teksas, Oklahomu i Jutu ali još nisu doneti iz straha od pravnih posledica, navodi "Gardijan".

Sve ove države, uključujući Luizijanu, deo su takozvanog "biblijskog pojasa" SAD gde konzervativno baptističko hrišćanstvo igra važnu ulogu u društvu.

Američki vrhovni sud je 1980. presudio da je sličan zakon Kentakija neustavan. Viši sud je utvrdio da zakon nema sekularnu svrhu, već služi čisto verskoj svrsi.

image