Svet

Ruski analitičar: Sankcijama na LNG iz Rusije, EU "oslobađa tržište" za američki gas

Kada Evropljani i Amerikanci uvode sankcije ruskim LNG projektima i govore da se to radi da bi Rusija manje zarađivala i menjala spoljnu politiku, to je sve netačno, kaže vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Rusije Igor Juškov
Ruski analitičar: Sankcijama na LNG iz Rusije, EU "oslobađa tržište" za američki gasGetty © Marcus Brandt/picture alliance

Govoreći o 14. paketu sankcija Rusiji, EU može ili potpuno zabraniti uvoz ruskog LNG-a i trpeti zbog toga, ili zabraniti samo pretovar LNG-a, ocenio je ekspert Finansijskog univerziteta pri ruskoj vladi i vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Igor Juškov.

"Kada Evropljani i Amerikanci uvode sankcije ruskim LNG projektima i govore da se to radi da bi Rusija manje zarađivala i menjala spoljnu politiku, to je sve netačno. Oni nisu toliko glupi da to ne znaju. Mada, možda Ursula fon der Lajen nije svesna toga", kazao je Juškov.

Prema njegovim rečima, neki od njih shvataju da su to samo sankcije za istiskivanje ruskog LNG-a i oslobađanje tržišta za američki gas.

Juškov je istakao da će u tom slučaju Evropa "zabraniti" količine goriva na svom domaćem tržištu i da ga neće izvoziti.

Komentarišući mogućnost uvođenja sankcija ruskim naftnim tankerima, Juškov je naglasio da je to "isključivo imidž priča", jer takvi tankeri "nisu uplovili u evropske luke od 5. decembra 2022. godine".

"Tamo ne toče gorivo, ne popravljaju se u Evropi – svi se servisiraju u Aziji, stoga mislim da u oblasti tankera za naftu neće biti nikakvih promena", zaključio je specijalista.

Ranije je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da će novi, 14. paket sankcija EU Rusiji biti usmeren na energetski sektor, bankarske usluge i tehnologiju.

Naime, Belgijsko predsedništvo EU saopštilo je danas da su ambasadori zemalja Evropske unije dogovorili da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

image