Svet

AfD formira sopstvenu grupaciju u Evropskom parlamentu

Izvori za "Euraktiv" kažu da napreduju pregovori AfD sa strankama desnice o osnivanju nove grupacije
AfD formira sopstvenu grupaciju u Evropskom parlamentuwww.globallookpress.com © IMAGO/BeckerBredel

Alternativa za Nemačku (AfD) planira da formira sopstvenu grupaciju u Evropskom parlamentu (EP) pošto je odustala od toga da bude ponovo primljena u grupaciju Identitet i demokratija (ID), čiji je najistaknutiji član stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Prvobitni plan AfD-a, nakon izbora za Evropski parlament, bio je da otvori put za ponovno pridruživanje ID, ali AfD sada razmatra da formira sopstvenu političku grupaciju, reklo je više neimenovanih izvora za "Euraktiv".

"Aktivno radimo na (formiranju grupe) i razgovaramo sa ljudima ovde (u Evropskom parlamentu)", rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor iz stranke rekao je za "Euraktiv" da se većina članova delegacije u početku nadala da će se ponovo pridružiti grupaciji ID jer nisu smatrali privlačnom ideju o formiranju frakcije manjih partija.

Međutim, izgledi da se AfD u skorije vreme ponovo pridruži ID propali su prošle nedelje kada je rukovodstvo ID donelo odluku da ne primi ponovo u tu političku grupaciju svoje nekadašnje kolege iz Nemačke.

Jedan od izvora rekao je da napreduju pregovori sa strankama desnice o osnivanju nove grupacije.

Pojedini izvori iz AfD-a rekli su da će potencijalni članovi uglavnom proizaći iz deklaracije iz Sofije, koju je u aprilu 2024. pokrenula bugarska stranka Preporod, a koja je okupila devet desničarskih stranaka koje traže mirovne pregovore o sukobu u Ukrajini i zaustavljanje "neodgovorne birokratije" Evropske unije.

Drugi izvor AfD-a, koji učestvuje u pregovorima, rekao je za "Euraktiv" da očekuje širi spektar kandidata kako bi se formirala parlamentarna grupacija, za šta je potrebno najmanje 23 poslanika iz sedam različitih država članica EU.

Prema navodima "Euraktiva", nova grupacija mogla bi da bude najavljena već početkom sledeće nedelje.

AfD je izbačen iz grupacije desničarskih stranaka Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu (EP) nekoliko nedelja pre evropskih izbora zbog nekoliko skandala, u kojima su učestvovali vodeći kandidati te stranke na izborima za EP.

image