Svet

Japan uveo nove sankcije Rusiji

Na spisku su 41organizacija iz Ruske Federacije, kao i 11 stranih kompanija iz Indije, Kazahstana, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata
Japan uveo nove sankcije RusijiGetty © David Mareuil/Anadolu Agency

Japanska vlada proširila je svoje antiruske sankcije, dodajući 11 pojedinaca i 42 organizacije iz Rusije, kao i 11 stranih kompanija iz Indije, Kazahstana, Kine i UAE, saopštila je državni kabinet.

Na objavljenim listama su se, posebno, našli sekretar Centralne izborne komisije Ruske Federacije Natalija Budarina i još pet članova.

Sankcije, koje predviđaju zamrzavanje imovine, pogodile su i šefa korporacije za taktičko raketno oružje Borisa Obnosova, generalnog direktora "Uralvagonzavoda" Aleksandra Potapova i glavnog projektanta kompanije "Sojuz" Mkrtiča Okrojana.

Na spisku sankcija našla se i ministarka prosvete i nauke Zaporoške oblasti Elena Šapurova.

Mere u vidu zamrzavanja sredstava primeniće se na Istraživački institut za molekularnu elektroniku, fabriku "Mikron", DOO "Promtehnologija", DOO "Oboronlogistika", AD "NPP "Topaz", AD "Arzamas Instrument-Main-Making Plant Plandina", AD "Obukhov Plant" koncerna "Almaz-Antej", DOO "RSB-grup" i kompaniju "Redut".

Japanske sankcije, koje su uvedene u nekoliko faza zbog situacije u Ukrajini, već pogađaju više od hiljadu ljudi i preko 150 organizacija iz Rusije.

Prethodno je zamrznuta imovina "Alfa banke", "VTB", "VEB.RF", "Novikombank", "Otkritie bank", "Promsvjazbanke", banke "Rusija", "Sberbanke", "Sovkombanke", kao i oko 40 drugih organizacija i kompanija. 

Osim toga, Japan je odobrio listu robe i tehnologija zabranjenih za izvoz u Rusku Federaciju, koja već sadrži oko 800 artikala.

Konkretno, zabranjen je izvoz automobila vrednih više od 6 miliona jena (oko 43.000 dolara). Od 9. avgusta 2023. zabranjene su i isporuke iz Japana Rusiji automobila na benzin i dizel sa zapreminom motora većim od 1,9 litara, kao i hibridnih automobila. 

image