Svet

Francuskinje skreću udesno

Nacionalno okupljanje proglasilo je sebe braniocima ženskih prava
Francuskinje skreću udesnoGetty © Philippe Lissac / Godong

Glasači krajnje desnice u Evropi dugo su bili pretežno muškarci, ali Francuskinje su se sada, uoči izbora sa visokim ulozima koji bi mogli da dovedu do prve francuske krajnje desničarske vlade u novijoj istoriji, suprotstavile tom trendu.

Smatra se da će Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojiti najviše glasova na prevremenim izborima u dva kruga 30. juna i 7. jula, koji bi mogli da slome liberalne centriste predsednika Emanuela Makrona, a žene sve više podržavaju njenu stranku dok ona nastoji da se pozicionira u mejnstrimu.

Na dan izbora za EU ​​ovog meseca, Nacionalno okupljanje je bilo prvo sa zapanjujućih 31 odsto francuskih glasova, u odnosu na 23 odsto na izborima za EU ​​2019.

Najupečatljiviji aspekt ovog zaokreta ka krajnjoj desnici odnosio se na žene glasače, prema anketi na dan izbora za list "Eho".

U 2019, 25 odsto muškaraca i 21 odsto žena glasalo je za Nacionalno okupljanje – u skladu sa tradicionalnim obrascima. Ove godine, međutim, anketa je pokazala da je 33 odsto žena glasalo za stranku Marin Le Pen, u poređenju sa30 odsto muškaraca. To je upadljivo povećanje od 12 procentnih poena u odnosu na situaciju pre pet godina, piše "Politiko".

Smanjenje rodnog jaza izdvaja Nacionalno okupljanje od drugih desničarskih stranaka u EU.

U Nemačkoj je stranka Alternativa za Nemačku dobila 19 odsto glasova muškaraca i 12 odsto glasova žena, prema izlaznoj anketi od 9. juna. U Italiji, Italijanska braća premijerke Đorđe Meloni dobila su 30,5 odsto glasova muškaraca u poređenju sa 27 odsto glasova žena, prema Institutu Demopolis.

Francuska desnica je godinama pokušavala da se prikaže kao branilac ženskih prava, kombinujući ovo pitanje sa političkim kampanjama protiv migranata i  islamskih ekstremista.

Lider stranke Džordan Bardela odbacio je kritike da je Nacionalno okupljanje loše za ženska prava i poručio biračima da će biti "premijer koji garantuje prava i slobode svake žene i devojke u Francuskoj".

Bardela je poručio da njegova stranka podržava ženska prava, od medicinske podrške do zaštite za žene koje trpe nasilje u porodici. Takođe je rekao da će deportovati "strane delinkvente i kriminalce" i uvesti strože kazne za nasilje nad ženama.

"Nijedna žena ne bi trebalo da se plaši da izađe na ulice naše zemlje, u bilo koje doba dana ili noći", rekao je on.

Njegova poruka uklapa se sa novom političkom platformom Nacionalnog skupa, koja je skrojena ka "zaštiti francuskih građana koji su zabrinuti zbog svoje individualne krhkosti", rekao je Ervan Lestrohan, direktor istraživanja u Odoksu, francuskoj kompaniji za ispitivanje javnog mnjenja.

Otkako je preuzela uzde stranke i predstavljala je na predsedničkim izborima, Marin Le Pen je takođe igrala ulogu u privlačenju žena.

"Ono što je zaista pokrenulo izborni uzlet Marin Le Pen je njen uspeh u privlačenju ženskog biračkog tela", rekla je Nona Majer, politikolog specijalizovana za francusku krajnju desnicu.

Oca Marin Le Pen, nekadašnjeg lidera stranke i petostrukog predsedničkog kandidata Žan-Marija, "odbacile" su žene koje su bile zgađene njegovim "seksističkim" i "prostačkim" stavom, rekla je Majer. "Kada je Marin Le Pen postala kandidat, žene su počele da glasaju u istom broju kao i muškarci".

Bardela, kandidat Nacionalnog okupljanja za premijera na predstojećim izborima, pridružio se stranci pod Le Penovim vođstvom i, kao i ona, zalaže se za "dedemonizaciju" stranke. U svom prvom govoru kao predsednik stranke obećao je "obnovljeno, feminizovano" rukovodstvo.

Dok desnica krupnim koracima hrli ka vlasti, feminističke organizacije pozivaju birače da ih zaustave i da glasaju "za budućnost emancipacije".

image