Svet

SAD prebacile strateški bombarder na ostrvo u Tihom okeanu

Prema zvaničnom saopštenju, američki bombarder je raspoređen "da podržava rutinske misije"
SAD prebacile strateški bombarder na ostrvo u Tihom okeanu© Courtesy USAF/Getty Images

Višenamenski supersonični strateški bombarder B-1B američkog vazduhoplovstva raspoređen je na ostrvo Guam, izvestila je Pentagonova indo-pacifička komanda.

Prema zvaničnom saopštenju, američki bombarder je doveden "da podržava rutinske misije".

"Bombarder B-1B stigao je u znak podrške rutinskoj misiji, pokazujući spremnost snaga Indo-pacifičke komande da odgovore u znak podrške saveznicima, partnerima i prijateljima u slobodnom i otvorenom indo-pacifičkom regionu", navela je komanda na Iksu.

Naime, B-1 je supersonični bombarder koji je prvi put uveden u upotrebu 1980-ih. B-1B "lanser" ("spirmen") razlikuje se od prethodnih modifikacija po većem dometu leta, većoj manevarskoj sposobnosti, mogućnosti dostizanja većih brzina i boljoj zaštiti. Smatra se glavnim američkim bombarderom dugog dometa.

Jedan od tri glavna strateška bombardera u američkom arsenalu, B-1B "lanser" nekada je bio među najboljim ratnim avionima Vašingtona. Mogao je da nosi nuklearno naoružanje i bio u stanju da ponese najveći teret municije i postigne najveće brzine. Međutim, B-1B je lišen nuklearnog statusa, prema Sporazumu START iz perioda Hladnog rata sa Sovjetskim Savezom, pri čemu su avioni prošli i fizičku promenu 2011. godine.

"Spoljne tačke pričvršćivanja, ili tvrde tačke, na avionu su modifikovane kako bi se sprečilo da nuklearni stubovi ikada budu pričvršćeni za mlaznjak", objasnio je narednik Brajan Hadson, B-1 menadžer avionike u "Er Fors Global strajk komandu".

image