Svet

Kina uvela sankcije američkoj kompaniji

Ministarstvo spoljnih poslova je saopšrilo da je Kina je uvela sankcije američkoj kompaniji "Lokid Martin" zbog prodaje oružja Tajvanu
Kina uvela sankcije američkoj kompanijiwww.globallookpress.com © Igor Golovniov

Kina je uvela sankcije američkoj kompaniji "Lokid Martin" zbog prodaje oružja Tajvanu, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je ranije u intervjuu u "Ol-in" podkastu izrazio uverenje da je malo verovatan rat SAD sa Kinom.

Sjedinjene Američke Države i Kina su inače danas održale prve neformalne nuklearne pregovore u poslednjih pet godina, pri čemu su predstavnici Pekinga rekli američkim kolegama da neće pribegavati nuklearnim pretnjama zbog kineskog regiona Tajvana. To su potvridla dva američka delegata koji su prisustvovali sastanku.

Kineski predstavnici ponudili su uveravanja da su "u stanju da istraju u konvencionalnoj borbi oko Tajvana bez upotrebe nuklearnog oružja", rekao je organizator pregovora "Drugi kolosek" Dejvid Santoro.

Učesnici "Drugog koloseka" su uglavnom bivši zvaničnici i naučnici, koji su ovlašćeni da govore o pozicijama svojih vlada, dok se zvanični pregovori američke i kineske vlade nazivaju "Prvi kolosek", navodi Rojters.

image