Svet

"Handelsblat": Šolc pokušao da spasi Severni tok 2 od američkih sankcija

Šolc, tadašnji ministar finansija, ne samo da je odobrio projekat, već se godinama aktivno zalagao za njega, navodi nemački list
"Handelsblat": Šolc pokušao da spasi Severni tok 2 od američkih sankcijaGetty © Sean Gallup

Nemački kancelar Olaf Šolc je pokušao da ubedi bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da skine sankcije sa izvođača radova na Severnom toku 2, piše "Handelsblat", citirajući interna vladina dokumenta.

Nakon što je kongres 2019. godine usvojio zakon o uvođenju sankcijama svakoj firmi koja bi doprinosila izgradnji gasovoda, Šolc je 2020. godine Trampovoj administraciji kao kompenzaciju ponudio projekat izgradnje terminala za transport tečnog prirodnog gasa (LNG) na severnoj obali Nemačke vredan milijardu evra koji bi se finansirao iz nemačkog budžeta, ali je odbijen. 

Trampova administracija se godinama protivila izgradnji Severnog toka 2 i u brojnim prilikama je vršila pritisak na Nemačku da odustane od projekta. Proces puštanja u rad već završenog gasovoda konačno je zaustavljen u februaru 2022. godine, kada su se tenzije između Zapada i Rusije rasplamsale pre početka sukoba u Ukrajini.

U jesen 2022. godine, Severni tok 1 i 2 su sabotirani, a Rusija je zahtevala međunarodnu istragu i sugerisala da su američke obaveštajne službe odgovorne. Vašington je negirao odgovornost, iako je američki predsednik Džozef Bajden ranije zapretio da će "staviti tačku" na gasovod ako ruske trupe uđu u Ukrajinu.

image