Svet

Bitka za glavne poslove u Briselu: EPP zapalila vatru nad kojom više nema kontrolu

"Pohlepno i arogantno" ponašanje EPP moglo bi da dovede do većeg curenja glasova socijalista, te da ugrozi reizbor Fon der Lajenove na mestu šefice Evropske komisije
Bitka za glavne poslove u Briselu: EPP zapalila vatru nad kojom više nema kontrolu© Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File

Posle neuspešnih ovonedeljnih pregovora oko čelnih pozicija u Briselu, lideri EU naredne nedelje nastavljaju pregovore, ali grupacija Evropska narodna partija (EPP) desnog centra aktuelne predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen postaje pohlepna, što bi moglo da ima velike posledice i po nju i Evropu, piše "Politiko".

Naime, imajući u vidu da je zabeležila značajan rezultat na izborima za Evropski parlament, EPP zahteva veći deo kolača, pa pored vodećeg mesta u Evropskoj komisiji, za koje je ponovo predviđena Fon der Lajenova, zahteva i da petogodišnji mandat predsednika Evropskog saveta podeli sa socijalistima, kao drugom najvećom grupacijom u EP.

"EPP je zapalila vatru nad kojom više nema kontrolu. Ako nastave sa ovim maltretiranjem, najveći san (aktuelnog predsednika Evropskog saveta Šarla) Mišela da se uhvati ukoštac s Ursulom postaće stvarnost", rekao je neimenovani zvaničnik EU aludirajući na, kako tvrdi "Politiko", Mišelove planove da osujeti reizbor Fon der Lajenove.

Za sada je aktuelna šefica Komisije i dalje favorit za novi mandat na istoj poziciji, iako su se pojavila imena premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa, premda briselski portal navodi da njih dvojica nemaju šanse jer bi moral da dobiju podršku u EP.

Nakon izbora prvi dogovor je bio da Fon der Lajenova ostane na čelu EK, Portugalac Antonio Kosta je viđen kao predsednik ES, Maltežanka Roberta Metsola kao šefica EP i Estonka Kaja Kalas kao šefice spoljne politike bloka.

"Politiko" pominje i da problem pravi italijanska premijerka Đorđa Meloni iz desničarske grupacije Evropski konzervativci i reformisti – nije srećna zbog toga što je isključena iz pregovora o najvišim pozicijama, u kojima učestvuju EPP, socijalisti i liberali kao koalicioni partneri, iako je ECR trenutno treća po snazi grupacija u EP.

Ona želi ekonomski portfelj za Rim u narednom sazivu EK, zajedno sa funkcijom izvršnog potpredsednika ili potpredsednika za ECR.

Njen saborac iz Braće Italije Nikola Prokačini rekao je da je za sada nemoguće da će glasati u korist Fon der Lajenove.

Dakle, koalicija EPP, socijalista i liberala rizikuje da bude premala da bi Fon der Lajenova dobila potreban 361 glas od 720 poslanika u EP pošto pojedini stručnjaci smatraju da oko 10 odsto poslanika neće glasati za nju.

Kako je rekao jedan od zvaničnika EU, "pohlepno i arogantno" ponašanje EPP moglo bi da dovede do većeg curenja glasova socijalista.

Ukoliko Fon der Lajenova ne dobije podršku EP, na Evropskom savetu je da predloži alternativnog kandidata za predsednika EK, što može dovesti do institucionalne krize, upozorile su diplomate.

image