Svet

Nebenzja: Zapadno oružje u rukama avganistanskih terorista – opasnost po region

Rusija je zabrinuta i zbog aktivnosti grupe ISIS Horasan, rekao je ruski diplomata
Nebenzja: Zapadno oružje u rukama avganistanskih terorista – opasnost po regionGetty © Photo by Nava Jamshidi/Getty Images

Terorističke grupe jačaju svoj uticaj u Avganistanu i postoji rizik da će doći do oružja koje je zapadna vojska ostavila u zemlji, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Prema njegovim rečima, uprkos naporima koje ulažu tamošnje vlasti, teroristi jačaju svoj uticaj u zemlji i namerno narušavaju bezbednosnu situaciju vršeći sve više terorističkih napada u Avganistanu i regionu.

"Uzimajući u obzir količinu oružja koje su zapadne vojske ostavile u zemlji, opasnost da ono padne u ruke militanata i da se raširi regionom, ali i van njega sasvim je realna", rekao je Nebenzja tokom sastanka Saveta bezbednosti UN.

Dodao je i da je Ruska Federacija i dalje zabrinuta zbog aktivnosti grupe ISIS Horasan (avganistanski ogranak Islamske države, terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji), za koju SAD tvrde da su upravo njeni pripadnici izvršili teroristički napad u Moskvi u "Krokus siti holu".

Nebenzja je pomenuo i da je dugoročni i održivi mir u Avganistanu nemoguć bez interakcije sa tamošnjim vlastima– talibanima.

"Ruska Federacija u potpunosti podržava pravo i želju avganistanskog naroda da živi u miru i stabilnosti u regionu. Međutim, izgradnja dugoročnog i održivog mira je nemoguća bez interakcije s tamošnjim defakto vlastima. Od ovoga zavisi brzina izlaska iz sadašnjeg ćorsokaka i buduća međunarodna reintegracija Avganistana", zaključio je ruski diplomata.

image