Svet

Bivša predsednica Švajcarske priznala grešku: Trebalo je da pozovemo Rusiju na mirovni samit

U Švajcarskoj je 15. i 16. juna održana mirovna konferencija o sukobu u Ukrajini, na kojoj je prisustvovalo više od 90 država
Bivša predsednica Švajcarske priznala grešku: Trebalo je da pozovemo Rusiju na mirovni samitGetty © Pascal Lauener/FDFA/POOL/Anadolu

Odluka da se Rusija ne pozove na mirovni samit o sukobu u Ukrajini je bila greška, smatra nekadašnja predsednica Švajcarske Mišlen Kalmi-Re, prenosi "Neue zurher cajtung".

"Da, ova odluka (o ne pozivanju Rusije na samit o Ukrajini) je greška. Ne sumnjam da će ovo biti važna tema na sastanku švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova. Ruski predstavnici tvrde sada da svakako ne bi došli, ali ipak je trebalo poslati poziv Moskvi. To bi sprečilo optužbe da Švajcarska igra kako sviraju Ukrajina i njeni saveznici ", rekla je ona.

Podsećanja radi, u Švajcarskoj je 15. i 16. juna održana mirovna konferencija o sukobu u Ukrajini, na kojoj je prisustvovalo više od 90 država, među kojima i Srbija, na koju Rusija - jedna od učesnica u sukobu, nije ni pozvana.

Na kraju samita većina država potpisala je zajedničku deklaraciju, a potpisivanje ovog dokumenta odbile su Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Pojedine države, poput Iraka i Jordana, su naknadno povukle svoj potpis.

Kremlj je naveo da je traženje rešenja za ukrajinski sukob bez učešća Rusije apsolutno nelogično i besmisleno.

image