Svet

Huti (ponovo) napali američki nosač aviona koji se povlači iz Crvenog mora?

Američki nosač napadnut je nakon odluke o njegovom povlačenju iz regiona
Huti (ponovo) napali američki nosač aviona koji se povlači iz Crvenog mora?Getty © Smith Collection/Gado

Jemenski Huti su izvršili raketni napad na nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer", klase "nimic", američke Ratne mornarice u Crvenom moru, saopštio je portparol pokreta Ansar alah Jahja Sarija.

"Raketne snage naše vojske izvršile su operaciju, tokom koje je, balističkim i krstarećim raketama napadnut američki nosač aviona 'Ajzenhauer' u severnom delu Crvenog mora. Zadaci operacije su uspešno obavljeni", izjavio je on za TV kanal El Masirah.

Ipak, agencija Rojters javlja da su dva "zvaničnika koja su želela da ostanu anonimna" demantovala ovu tvrdnju.

"Netačna je tvrdnja jemenske grupe Huti da su napali američki nosač aviona 'Dvajt D. Ajzenhauer' u Crvenom moru", izjavila su danas ta dva američka neimenovana zvaničnika.

Podsećanja radi, ovo nije prvi put da Huti tvrde da su napali ovaj nosač američke mornarice. Naime, 31. maja Sarija je saopštio da su pripadnici militantnog pokreta izvršili uspešan napad na "Ajzenhauer", međutim do danas nisu objavljeni pouzdani dokazi koji mogu potvrditi da je došlo do štete na plovilu.

Ranije tokom dana, Komanda Oružanih snaga SAD je donela odluku o povlačenju pomenutog nosača aviona, koji se od kraja 2023. godine nalazio u Crvenom moru, u sklopu operacije "Čuvar prosperiteta". Ovo je  za "Pomorski institut Sjedinjenih Država" izjavio neimenovani zvaničnik Pentagona.

"Vreme je da ga vratimo kući", rekao je on povodom odluke Vašingtona da povuče nosač aviona, inače jedno od najstarijih plovila američke mornarice, nazad u SAD i dodao da je ovo naredio šef Pentagona Lojd Ostin.

Prema navodima pomenutog instituta, glavni razlog za ovakvu odluku jeste činjenica da je nosač u Crvenom moru bio "više od osam meseci", čime je premašeno vreme angažovanja bilo kog drugog američkog nosača aviona u proteklih pet godina.  Takođe, poznato je da će "Ajzenhaura" u ovom regionu zameniti jedan od nosača stacioniran u Pacifiku, ali se za sada ne zna tačno koji.

Kako navodi Sarija, Huti su pored nosača aviona, balističkim raketama napali i teretni brod "Transvorld navigator" u Arabijskom moru, i to zbog "kršenja zabrane prolaska u luke okupirane Palestine".

image