Svet

Neće ih kocka: Konzervativci se kladili na datum izbora, pa završili pod istragom

Komisija za kockanje istražuje četiri političara jer su zloupotrebili položaj kako bi se kladili
Neće ih kocka: Konzervativci se kladili na datum izbora, pa završili pod istragom© Ben Birchall/PA Images via Getty Images

Četiri britanska konzervativca nalaze se pod istragom Komisije za kockanje jer su se kladili na vreme održavanja opštih izbora i pre nego što ih je premijer Riši Sunak najavio za 4. jul.

Nik Mejson, glavni službenik za podatke Torijevaca, poslednji je optuženi i uzeo je odsustvo dok se istražuje njegova moguća zloupotreba privilegovanih informacija kako bi se kladio na vreme glasanja, tvrde za FT upućeni izvori.

Tri člana partije su već pod istragom: Kreg Vilijams, Sunakov najbliži parlamentarni pomoćnik; Laura Saunders, partijska službenica; i njen suprug, direktor kampanje Torijevaca Toni Li. Zbog istih optužbi uhapšen je prošle nedelje i neimenovani policajac, član Sunakovog obezbeđenja.

List navodi da je skandal sa opkladama zadao težak udarac Konzervativnoj stranci, kao i da se Sunak suočava sa oštrim kritikama i sve glasnijim pozicima da suspenduje partijske ličnosti koje ispituje Komisija za kockanje.

Sunak je, navodno, besan zbog čitave situacije.

"To je zaista ozbiljna stvar. Tačno je da ih relevantni organi za sprovođenje zakona propisno istražuju, uključujući i krivičnu istragu policije", rekao je on prošle nedelje.

image