Svet

Načelnik generalštaba SAD upozorio Izrael: Iran će pomoći Hezbolahu u slučaju ofanzive na Liban

Čarls Braun je dodao da SAD najverovatnije neće biti u mogućnosti da pomognu Izraelu da se odbrani u slučaju širenja rata sa Hezbolahom, na način na koji su to učinile tokom iranskog raketnog napada u aprilu
Načelnik generalštaba SAD upozorio Izrael: Iran će pomoći Hezbolahu u slučaju ofanzive na LibanGetty © Saeed Qaq/SOPA Images/LightRocket

Bilo kakva izraelska vojna ofanziva u Libanu izazvala bi rizik od iranskog odgovora radi odbrane moćne militantne grupe Hezbolah, što bi rezultiralo širim ratom koji bi ugrozio američke trupe u regionu, smatra general Ratnog vazduhoplovstva i načelnik Generalštaba Vojske SAD General Čarls Braun, prenosi AP.

Braun je tokom konferencije za novinare uoči posete Bocvani rekao da bi Iran, u tom slučaju, iako već "podržava militante unutar Hamasa", bio skloniji da pruži još veću podršku Hezbolahu, naročito ako bude smatrao da je ova grupa značajno ugrožena.

Podsećanja radi, izraelski zvaničnici već neko vreme prete vojnom ofanzivom u Libanu ukoliko se pregovorima ne dođe do potiskivanja Hezbolaha dalje od libansko-izraelske granice. Tako je IDF pre nekoliko dana objavio saopštenje u kome se navodi da je komanda "odobrila i potvrdila" planove za ofanzivu u Libanu, uprkos tome što "SAD rade na tome" da višemesečni prekogranični napadi ne prerastu u potpuni rat.

Tako AP navodi da će ovo pitanje biti na dnevnom redu tokom ovonedeljne posete izraelskog ministra odbrane Joav Galant SAD, u sklopu koje će se sastati sa američkim kolegom Lojdom Ostinom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i drugim zvaničnicima.

Braun je dodao i da SAD najverovatnije neće biti u mogućnosti da pomognu Izraelu da se odbrani u slučaju širenja rata sa Hezbolahom, na način na koji su to učinile tokom iranskog raketnog napada u aprilu.

"Teže je braniti se od raketa kraćeg dometa koje Hezbolah rutinski lansira preko granice sa Izraelom", izjavio je Braun i dodao da SAD nastavljaju da razgovaraju sa izraelskim vlastima u nastojanju da spreče širenje konflikta.

On je poručio i da je neophodno razmisliti o mogućim posledicama bilo kakve operacije u Libanu, kao i tome kakav bi uticaj ona mogla da ima na region i na trupe SAD na Bliskom istoku.

image