Svet

Usvojen 14. paket sankcija protiv Rusije

Sankcionisano je 116 fizičkih i pravnih lica Rusije. Evropska unija poručuje da je cilj ovih mera da se nanese šteta bitnim sektorima ruske privrede poput energetike, finansija i trgovine, kao i da se oteža zaobilaženje već uvedenih sankcija. Unija, takođe, najavljuje da već radi na 15. paketu sankcija
Usvojen 14. paket sankcija protiv RusijeGetty © Ralph Orlowski / Staff

Evropska unija danas je usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije, javljaju ruski mediji.

Sankcije su uvedene protiv 116 fizičkih i pravnih lica Rusije.

"Mere su usmerene na bitne sektore ruske privrede poput energetike, finansija i trgovine i one otežavaju zaobilaženje sankcija EU", poručuje Unija.

Nove mere odnose se i na ograničenja tranzita ruskog tečnog prirodnog gasa kroz evropske luke. Ove mere stupiće na snagu kroz devet meseci, poručili su iz Evropske komisije. Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, Unija će nastaviti da kupuje ruski tečni prirodni gas, ali će zabraniti njegov reeksport. 

Evropska unija usvojila je danas i mere podrške evropskim kompanijama, koje podnesu zahtev za nadoknadu štete, koja proističe iz mera koje, kao odgovor, preduzme Ruska Federacija. 

Takođe, Unija je danas zabranila Rusiji da prodaje kulturne i istorijske dragocenosti, za koje se smatra da su ukrajinskog porekla. 

Još jedna od zabrana odnosi se na Banku Rusije. Brisel je zabranio kompanijama EU da koriste sistem za prenos finansijskih informacija Centralne banke Rusije, a zabranjeno je i vršenje transakcija sa onim kompanijama, koje ovaj sistem koriste. 

Novi paket sankcija uključuje i zabranu inostranog finansiranja medija, partija i analitičkih organizacija Evropske unije. 

Sankcije su uvedene i protiv 27 brodova, za koje se smatra da predstavljaju takozvanu tajnu rusku flotu. 

Osim toga, Brisel je uveo mere i protiv kompanija iz Kine, Kazahstana, Kirgistana, Turske i UAE. Razlog - njihovo izbegavanje sankcija koje su do sada uvedene protiv Moskve. 

Protiv ukupno 61 kompanije iz Rusije, Kine, UAE i Turske uvedena su ograničenja izvoza robe dvostruke namene. 

EU je zabranila svojim avio-kompanijama da obavljaju čarter i privatne letove širom sveta, ukoliko su njih naručila fizička i pravna lica iz Rusije. 

Takođe, u novom paketu sankcija navodi se da kompanije EU treba da budu posebno pažljive kada prodaju vojnu robu trećim zemljama, budući da je potrebno oceniti rizik ponovnog izvoza iste u Rusiju. 

Na listi zabrana je i zabrana uvoza helijuma iz Rusije.

Zabranjen je i izvoz u Rusiju, iz Unije, ruda mangana, različitih vrsta plastike, retkozemnih elemenata i elektronskih komponenti. 

Brisel, takođe, upozorava kompanije Unije da će snositi odgovornost ukoliko njihove ćerke kompanije u trećim zemljama budu izbegavale već uvedene sankcije protiv Moskve.

Današnji paket zabranjuje i nastavak investiranja, obezbeđivanja dobara, tehnologija i usluga za završetak projekata za tečni prirodni gas "Arktik LNG 2" i "Murmansk LNG".

Sankcionisani su i pojedini ruski umetnici, poput pevača sa umetničkim imenom Šaman, zatim poznata pevačica Polina Gagarina, ali i glavnokomandujući vojno-pomorskih snaga Rusije Aleksandar Moisejev, zajedno sa ambasadorom ruskog Ministarstva spoljnih poslova za zločine kijevskog režima Rodionom Mirošnjikom i državnim sekretarom Savezne države Rusije i Belorusije Dmitrijem Mezencevom. Na listi sankcija su i fond Kadirova, i Beloruski omladinski savez.  

U međuvremenu, iz Ministarstva spoljnih poslova Finske danas najavljuju da Unija već počinje da radi na 15. paketu sankcija. 

Takođe, šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio je da će prva predaja prihoda Ukrajini od zamrznute ruske imovine u Uniji biti izvršena sledeće nedelje. 

image