Svet

Otvorena istraga za korupciju protiv bivšeg šefa Evropske investicione banke

Istražitelji su upali u kuću Vernera Hojera u okviru istrage o "zloupotrebi uticaja"
Otvorena istraga za korupciju protiv bivšeg šefa Evropske investicione bankeGetty © Handout / Handout

Tužioci EU zaduženi za ozbiljne finansijske zločine istražuju bivšeg predsednika Evropske investicione banke. Kancelarija Evropskog javnog tužilaštva (EPPO) saopštila je da njihova istraga uključuje "dve osobe osumnjičene za korupciju i zloupotrebu uticaja, kao i za zloupotrebu sredstava EU".

Verner Hojer, koji se povukao sa funkcije predsednika EIB krajem prošle godine, optužen je za korupciju, potvrdio je njegov advokat za "Politiko". Policija iz Nemačke i Luksemburga zaplenila je dokazni materijal, a takođe je pretražen i Hojerov dom.

Hojer je odbacio krivicu, a njegov advokat je naveo da se istraga EPPO-a fokusira na odlazak zaposlenog EIB-a i odštetu koja mu je isplaćena. Hojer je potpisao "izlazni paket", u skladu sa pravilima EIB-a, zbog čega je upleten u istragu - iako nije bio deo pregovora, saopštio je njegov pravni tim.

"Optužbe protiv mene su potpuno apsurdne i neosnovane", rekao je Hojer u izjavi za "Politiko". "Sada očekujem da budu u potpunosti istražene i razjašnjene i tražim od EIB-a da u potpunosti sarađuje sa EPPO-om i zahteva potpuno razjašnjenje činjenica."

"Smireno čekamo istrage", rekao je Hojerov advokat Nikolaos Gazeas. "Oni će dokazati da su krivične optužbe protiv mog klijenta neosnovane i potpuno apsurdne. I zbog toga je moj klijent izričito tražio da mu se ukine imunitet, kako bi se ova situacija razjasnila".

image