Svet

Novi susret Putina i Erdogana: Razgovori na samitu ŠOS-a u Kazahstanu

Državnici bi trebalo da razgovaraju o ukrajinskom sukobu i transportu žita preko Crnog mora, te o gasu, nuklearkama, ali i izborima u kurdskim regionima u Siriji
Novi susret Putina i Erdogana: Razgovori na samitu ŠOS-a u KazahstanuGetty © Photo by TUR Presidency/Murat Cetinmuhurdar / Handout /Anadolu Agency via Getty Images

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan treba da se sastane s liderom Ruske Federacije Vladimirom Putinom tokom samita Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) sledećeg meseca u glavnom gradu Kazahstana, potvrdio je turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.

"U narednim danima, predsednik će se verovatno sastati s Putinom u Kazahstanu", izjavio je Fidan u intervjuu za tursku Haberturk TV.

Šef turske diplomatije je dodao da je Erdogan pozvao Putina u državnu posetu Ankari. 

"Čekamo da nas poseti gospodin Putin. Naš predsednik ga je ranije pozvao. Razmatrala se njegova poseta. Ali prvo su bili izbori u Rusiji, pa kod nas. Možda će lideri u narednim danima ponovo razgovarati o ovom pitanju", rekao je Fidan.

Samit ŠOS-a zakazan je za 3. i 4. jul u Astani. Raniji medijski napisi su sugerisali su da će dvojica predsednika razgovarati o ukrajinskom sukobu i naporima da se zaštite pošiljke žitarica kroz Crno more, te o čvorištu za transport ruskog prirodnog gasa, ali i nuklearnoj elektrani Akuju, kao i izborima u kurdskim regionima u Siriji.

Turska je posredovala u žitnom sporazumu između Rusije i Ukrajine u julu 2022, uspostavljajući humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora.

Takođe, Erdoganova vlada je bila domaćin mirovnih pregovora u proleće 2022, ubrzo nakon što je počela ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini, ali su isti propali pod pritiskom Zapada da se borbe nastave.

image