Svet

Izraelski Vrhovni sud presudio: I ultraortodoksni studenti teologije podležu regrutaciji

Većina Izraelaca je po zakonu obavezna da služi vojsku, dok su ultraortodoksni jevrejski studenti teologije decenijama uglavnom bili izuzeti
Izraelski Vrhovni sud presudio: I ultraortodoksni studenti teologije podležu regrutacijiGetty © Mostafa Alkharouf/Anadolu

Izraelski Vrhovni sud jednoglasno je presudio da ultraortodoksni studenti teologije moraju da se regrutuju jer više ne postoji zakonski okvir na osnovu kog bi vlada odobrila njihovo izuzeće od služenja vojnog roka.

Sud je, takođe, presudio da vlada više ne može da pruža finansijsku podršku studentima teologije koji studiraju umesto da su u vojnoj službi, prenosi "Tajms of Izrael".

"Na vrhuncu teškog rata, teret nejednakosti je više nego ikada aktuelan", navodi se u jednoglasnoj presudi suda.

Većina Izraelaca je po zakonu obavezna da služi vojsku, dok su ultraortodoksni jevrejski studenti teologije decenijama uglavnom bili izuzeti. Sud, međutim, nije precizirao kako treba sprovesti zakon, niti koliko ultraortodoksnih studenata treba regrutovati.

Procenjuje se da oko 67.000 pripadnika ultraortodoksne jevrejske verske zajednice Haredi ispunjavaju uslove za vojnu službu.

Presuda će verovatno izazvati dramatične političke i društvene posledice s obzirom da se Netanjahuova koalicija oslanja na dve ultraortodoksne stranke.

Podsećanja radi, još početkom marta glavni sefardski rabin Jicak Josef je, povodom tadašnjih komentara izraelskih zvaničnika da bi svi građani trebalo da budu mobilisani, pa čak i ultraortodoksni Jevreji, izjavio da će svi religiozni Jevreji napustiti zemlju ako budu prisiljeni da služe vojsku.

image