Svet

Danska će farmerima naplaćivati 100 evra po kravi na ime poreza na ugljenik u poljoprivredi

Zemlja je uvela prvi porez na ugljenik u poljoprivredi
Danska će farmerima naplaćivati 100 evra po kravi na ime poreza na ugljenik u poljoprivrediGetty © picture alliance / Contributor

Danska je prva u svetu uvela porez na ugljenik u poljoprivredi, a stočarima će se naplaćivati skoro 100 evra godišnje za emisiju gasova staklene bašte iz svake od njihovih krava.

Posle višemesečnih mukotrpnih pregovora sa trgovinskim telima i ekološkim grupama, danska vladajuća koalicija je dogovorila efektivnu poresku stopu od 16 evra po toni ekvivalentne emisije ugljen-dioksida iz stoke, uključujući krave i svinje.

Zemlje širom sveta pokušavaju da smanje emisije štetnih gasova iz industrije proizvodnje hrane koja čini skoro četvrtinu globalnih emisija. Preživari poput krava i ovaca proizvode metan kroz svoj sistem za varenje, dok sintetička azotna đubriva u travi koju jedu takođe proizvode gasove staklene bašte. Stočarstvo čini 11 odsto globalnih emisija, od čega skoro dve trećine otpada na krave.

Danski sporazum, koji postavlja osnovu za uvođenje nameta 2030. godine, dogovoren je samo nekoliko meseci nakon što su farmeri protestovali širom Evrope protiv mera EU za zaštitu životne sredine.

Mete Frederiksen, danska premijerka levog centra, rekla je da se nada da će porez "utrti put napred regionalno i globalno" za slične inicijative, prenosi "Fajnenšel tajms".

Očekuje se da će parlament Danske glasati za usvajanje poreza kasnije ove godine.

Novi Zeland je ovog meseca odustao od pokušaja da uvede sličan porez na farmere ovaca i krava u pokušaju da smanji emisiju metana.

image